ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μήνυμα Πούτιν στον Ερντογάν: Η Ρωσία απαγορεύει τις τουριστικές πτήσεις προς την Τουρκία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Βλαντιμίρ Πούτιν
AP PHOTO

Νέα μηνύματα στέλνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας με τον Ουκρανό ομόλογό του – Πρώτο χτύπημα η απαγόρευση πτήσεων

Σε νέα φάση όξυνσης μπαίνουν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στέλνει μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του τελευταίου για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελέζνι, η Ρωσία ανακοίνωσε απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία από την Πέμπτη μέχρι την 1η Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και άλλες κυρώσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία αν ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει το «παιχνίδι» της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο, πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αρνήθηκε ότι η απαγόρευση πτήσεων οφείλεται στη συνάντηση Ερντογάν-Ζελζένι με τον εκπρόσωπο τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να την αποδίδει στην κακή εικόνα της πανδημίας στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας σημαίνει ότι ένα κομμάτι περίπου 5 εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται ετησίως την Τουρκία μένει «ορφανό».

Λαβρόφ προς Τουρκία: Μην πουλάτε όπλα στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα η Μόσχα προειδοποίησε τις άλλες χώρες να μην προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν, την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, τη Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό και καταστήματα χωρίς click in shop και click away