ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Πρώτο περιστατικό θρόμβωσης μετά τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca
AP

Ο Καναδάς έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε τo πρώτo περιστατικό στη χώρα θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε εμβολιαζόμενο με το σκεύασμα της AstraZeneca κατά της COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Το πρόσωπο αυτό, η ταυτότητα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, εμβολιάστηκε με το σκεύασμα που παρήχθη στο Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, είναι στο σπίτι και αναρρώνει.

Ο Καναδάς έχει περιορίσει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα άνω των 55 ετών λόγω ανησυχιών για τη σπάνια αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει.

Ιρλανδία: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στους άνω των 60 ετών

Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να διαθέτει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, προσαρμόζοντας με τη σειρά της τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω των φόβων σε σχέση με τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος.

Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές «θα συνεργαστούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα ενσωματωθούν στη εν εξελίξει εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν.

Η υπηρεσία υγείας θα εξετάσει πώς θα «ανακατευθύνει αποτελεσματικά» τις δόσεις και θα «επαναπροσδιορίσει και να διευκρινίσει ακριβώς ποιος θα κάνει το εμβόλιο και πότε τις επόμενες εβδομάδες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 750.000 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Η πανδημία έχει σκοτώσει 4.785 ανθρώπους στη χώρα.

Η δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη οδηγήσει πολλές χώρες να ορίσουν όρια ηλικίας για τη χρήση του ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρήση του.

Για παράδειγμα, το σκεύασμα χορηγείται στους άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει χορηγηθεί μαζικά, στους άνω των 65 ετών στη Σουηδία και στους άνω των 60 ετών στις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Η επιδημία δεν έχει «κοπάσει» - Τι είπε για το Πάσχα