ΚΟΣΜΟΣ

«Βράζει» η Μαύρη Θάλασσα: Η Βρετανία στέλνει πολεμικά ενώ η Ρωσία ενισχύει τις ναυτικές δυνάμεις της

Βρετανικό αντιτορπιλικό Type 45
AP

Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλεύσουν στη Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, γράφουν οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγή προσκείμενη στο επιτελείο. 

Η ανάπτυξη των πολεμικών σκοπό έχει να επιδειχθεί η αλληλεγγύη του Λονδίνου στην Ουκρανία και στους συμμάχους της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένα αντιτορπιλικό Type 45, εφοδιασμένο με αντιαεροπορικούς πυραύλους, και μια ανθυποβρυχιακή φρεγάτα Type 23 θα εγκαταλείψουν τη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού που λέει στη Μεσόγειο και θα κατευθυνθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα των Times.

Αεροσκάφη F-35B Lightning και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Merlin θα τεθούν σε ετοιμότητα στο βρετανικό αεροπλανοφόρο, το HMS Queen Elizabeth, προκειμένου να υποστηρίξουν αν χρειαστεί τα πολεμικά που θα βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ένταση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα δεν σταματά να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα, εν μέσω της ανάπτυξης επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters προσπάθησε να ζητήσει σχόλιο για τις πληροφορίες των Times.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στην εφημερίδα πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία για να έχει επίγνωση της κατάστασης και συνεχίζει να καλεί την Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και «οι διεθνείς σύμμαχοί» του παραμένουν «ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εθνική κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος στους Τάιμς.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μερικές ημέρες αφού έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν την ανάπτυξη δύο δικών τους πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, δύο ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν τον Βόσπορο, κατευθυνόμενα προς τη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο και άλλα 15 μικρότερα σκάφη ολοκλήρωσαν τη μετάβασή τους στη θάλασσα καθώς η Μόσχα αυξάνει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή εν μέσω των εντάσεων.

Δύο ρωσικά αποβατικά κλάσης Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν και να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα και στρατιώτες σε αμφίβιες επιθέσεις, πέρασαν τον Βόσπορο το Σάββατο, όπως είδε δημοσιογράφος του Reuters στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερες ναυτικές ενισχύσεις, υπό τη μορφή δύο επιπλέον αποβατικών, αυτή τη φορά από τον στόλο της Βαλτικής, αναμένεται να περάσουν σύντομα τον Βόσπορο.

Το πρακτορείο RIA επίσης μετέδωσε το Σάββατο πως 15 μικρότερα σκάφη από τον στολίσκο της Κασπίας ολοκλήρωσαν τη μετάβασή τους στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο μιας άσκησης.

Σε μια περαιτέρω ένδειξη των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή, ένα πλοίο με φορτηγά και εξοπλισμό για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Ρουμανία πέρασε τον Βόσπορο το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσιογράφο του Reuters.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία στη Νέα Ερυθραία: Είδαν το γιο τους να καίγεται - Oι πρώτες εικόνες