ΚΟΣΜΟΣ

Άρμιν Λάσετ: Ποιος ειναι ο άνθρωπος που...προβάρει το κοστούμι του καγκελάριου στη Γερμανία

Άρμιν Λάσετ: Ποιος ειναι ο άνθρωπος που...προβάρει το κοστούμι του καγκελάριου στη Γερμανία

Μετά απο μία μαραθώνια εσωκομματική διαδικασία, ο μερκελιστής Άρμιν Λάσετ είναι πλέον και επίσημα ο εκλεκτός της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία. Ο 60χρονος πολιτικός φιλοδοξεί να γίνει ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ , έχει όμως πολλά "αγκάθια" να ξεπεράσει μέχρι τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη.

«Ο κύβος ερρίφθη. Ο Άρμιν Λάσετ θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και διεκδικητής του χρίσματος Μάρκους Ζεντερ, παραδεχόμενος την ήττα του.

Ο προερχόμενος από τους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Αρμιν Λάσετ που παρέλαβε πριν απο λίγους μήνες τα ηνία του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ θα οδηγήσει το Κόμμα στις πρώτες εκλογές χωρίς τη "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας. Ο Ζεντερ, υποψήφιος απο το μικρότερο κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ήταν πιο δημοφιλής, υποχώρησε ωστόσο για το καλό της παράταξης.

Ο Λάσετ είναι έτοιμος να βαδίσει στα χνάρια της Μέρκελ. Πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είναι ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ και ανοιχτός στα θέματα μετανάστευσης.

Το 2015, στήριξε σθεναρά την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων που δέχθηκαν μεταναστευτική πίεση από την πλευρά της Τουρκίας. Η διαχείριση της πανδημίας στο κρατίδιό του ωστόσο υπήρξε από την αρχή προβληματική, γεγονός που του κόστισε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Η πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) σηματοδότησε τέλος εποχής για τη Γερμανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη καθώς απο το κόμμα αυτό προήλθαν οι τρεις μακροβιότεροι καγκελάριοι της μεταπολεμικής Γερμανίας, ο Χέλμουτ Κολ (1982–1998), η Μέρκελ (2005-2021) και ο Κόνραντ Αντενάουερ(1949–1963).

Η Ε.Ε χρειάζεται μία ισχυρή Γερμανία που θα ανοικοδομήσει τις οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία και θα επαναπροσδιορίσει τη διατλαντική σχέση με φόντο την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ απο το Τζο Μπάιντεν. Ο διάδοχος της Μέρκελ ωστόσο αναλαμβάνει τα ηνία του CDU και πιθανότατα της χώρας, σε μία Ε.Ε που εξακολουθεί να αναζητά προσανατολισμό, με φόντο το διαζύγιο με τη Βρετανίας, την άνοδο του λαϊκισμού αλλά και την κρίση του κορονοϊού που δοκίμασε και εξακολουθεί να δοκιμάζει τη συνοχή των «27».

Oποιος και αν γίνει καγκελάριος το CDU και το CSU θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν ακόμη εταίρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση το φθινόπωρο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Στις εκλογές του 2017 υπενθυμίζεται, η Γερμανία απέκτησε κυβέρνηση συνασπισμού, μετά από σχεδόν ένα 6μηνο διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό στη Γερμανία από την αναχαίτιση της πανδημίας.

Η ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και των ατομικών ελευθεριών θα επηρεάσει εκτός ων άλλων τις εκλογές, και το 2021 είναι χρονιά μεγάλων ναμετρήσεων.

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανια (AfD,) το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, βλέπει τα ποσοστά του να βυθίζονται. Οι περιορισμοί ωστόσο που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν νέους ψηφοφόρους στους κόλπους του AfD.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σκέψεις για μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό τις επόμενες μέρες