ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός σαρώνει τη Βραζιλία: 2.027 νεκροί και 45.178 κρούσματα σε 24 ώρες

Κορονοϊός στη Βραζιλία
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (22/4) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.027 ασθενών με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 45.178 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Πάνω από 383.000 άνθρωποι έχουν χαθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού αφότου άρχισε να εξαπλώνεται στη βραζιλιάνικη επικράτεια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, ενώ οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 14,1 εκατ. ως εδώ.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ – σε απόλυτα μεγέθη.

Ο Μάουρου Σάντσες, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Βραζιλίας, επισήμανε χθες ότι η επιδημιολογική καμπύλη «μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά σε πολύ ανησυχητικό επίπεδο, με αριθμό θανάτων εξαιρετικά υψηλό».

Τις προηγούμενες επτά ημέρες, η χώρα κατέγραψε κατά μέσον όρο 2.799 θανάτους κάθε 24ωρο. Ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση παραμένει λίγο κάτω από τους 3.000 από την 15η Απριλίου.

Ο μέσος όρος των μολύνσεων σε ημερήσια βάση, που είχε ξεπεράσει τις 75.000 στα τέλη του Μαρτίου, έχει επίσης μειωθεί κάτω από το επίπεδο των 65.000.

Οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων άρχισαν να απογειώνονται από τον Ιανουάριο, κυρίως εξαιτίας της διασποράς της παραλλαγής P1, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στον Αμαζόνιο και χαρακτηρίζεται πολύ πιο μολυσματική.

Παρά τη «φαινομενική σταθεροποίηση» εδώ και μία εβδομάδα, ο Μάουρου Σάντσες προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος οι καμπύλες να ξαναπάρουν την ανιούσα εξαιτίας της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι συνέπειες των συγκεντρώσεων στη διάρκεια της οποίας δεν θα γίνουν αισθητές παρά εβδομάδες αργότερα.

«Αν έγιναν πολλές συγκεντρώσεις κόσμου στις γιορτές, η σταθεροποίηση μπορεί να μην είναι παρά προσωρινή», προειδοποίησε ο ειδικός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πάνω απ’ όλα, ο επιδημιολόγος φοβάται πως η Βραζιλία έχει φθάσει σε ένα πλατό μακράς διάρκειας, όπως πέρυσι, όταν κατά μέσον όρο οι νεκροί ξεπέρναγαν τους χίλιους καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

«Με το δεύτερο κύμα, οι καμπύλες άρχισαν να ξανανεβαίνουν τον Νοέμβριο και η αύξηση έγινε πολύ απότομη από τον Ιανουάριο κι έχουμε φθάσει σε τρομερά υψηλό επίπεδο. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει αυτούς τους αριθμούς σαν κοινοτοπία, να λέει δηλαδή ότι μια ημέρα με 2.500 νεκρούς είναι καλό πράγμα», υπογραμμίζει.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται σε πολλές πολιτείες, ειδικά στο Σαν Πάουλου και στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

«Ενίοτε η άρση περιορισμών δεν έχει πολλή σημασία, για παράδειγμα η άδεια στα μπαρ να μένουν ανοιχτά δύο ώρες παραπάνω. Αυτό που είναι ανησυχητικό όμως είναι το μήνυμα το οποίο στέλνει στους πολίτες, που χαλαρώνουν και εκτίθεται ακόμα περισσότερο στον ιό», καταλήγει ο Σάντσες.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που δεν έχει πάψει να υποτιμά την πανδημία, βάλλεται πανταχόθεν για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση και μια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας αναμένεται να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα να εξετάζει τις «παραλείψεις» της κυβέρνησής του.

Η Βραζιλία πλέον καταγράφει το χειρότερο επίπεδο θνητότητας στην αμερικανική ήπειρο και στο νότιο ημισφαίριο, με 182 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από τις ΗΠΑ (172).

Eιδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα στο χωριό: Μπλόκα σε διόδια και «ΕΡΓΑΝΗ» - Τσουχτερά τα πρόστιμα