ΚΟΣΜΟΣ

Οι παγετώνες της Γης λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα τα τελευταία 20 χρόνια!

Παγετώνες λιώσιμο

Το λιώσιμό των παγετώνων γίνεται με διπλάσια ταχύτητα από το 2000 και αναμένεται να επηρεάσει τις παράκτιες περιοχές όλου του πλανήτη

Οι παγετώντες του πλανήτη μας λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα από το 2000 και μετά και συμβάλλουν περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, που είναι υπεύθυνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι η αιτία πίσω και από αυτή την επιτάχυνση της απώλειας των τεράστιων παγετώνων.

Το λιώσιμό τους αναμένεται να επηρεάσει τις παράκτιες περιοχές όλου του πλανήτη και να δημιουργήσει εκρηκτικές ροές νερού που θα πλήξουν τους πληθυσμούς που κατοικούν σε αυτά τα μέρη.

Από το 2000 έως το 2019, οι παγετώνες έχασαν 267 γιγατόνους πάγου κάθε χρόνο, ένα μέγεθος που ισούται με το 21% της άυξησης της στάθμης της θάλασσας, όπως αποκάλυψε έρευνα που δημοσιεύθυκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές υποστηρίζουαν πως η τεράστια απώλεια ισοδυναμεί με τη βύθιση της επιφάνειας της Αγγλίας επί δύο μέτρα κάθε χρόνο!

Το ποσοστό αυτό εξαλλου, είναι κατά 47% υψηλότερο από την συνεισφορά του λιώσιμου των πάγων της Γροιλανδίας και περισσότερο από διπλάσιο από των πάγων της Ανταρκτικής.

Ως αίτιο της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των παγετώνων έρχεται δεύτερο, πίσω από τη θερμική επέκταση, η οποία οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται στον ωκεανό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.