ΚΟΣΜΟΣ

Διαζύγιο Μπιλ Γκέιτς: Ιδιωτικά νησιά, βίλες και σπάνια έργα Τέχνης - Τι έχει να «χωρίσει» το ζεύγος

Διαζύγιο Μπιλ Γκέιτς: Ιδιωτικά νησιά, βίλες και σπάνια έργα Τέχνης - Τι έχει να «χωρίσει» το ζεύγος

Μετά από 27 χρόνια γάμου, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσαν ότι χωρίζουν, καθώς δεν μπορούν να «εξελιχθούν» πλέον ως ζευγάρι. Το επόμενο βήμα στο πολύκροτο διαζύγιο είναι το πώς θα χωρίσουν την αμύθητη περιουσία τους που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ζευγάρι είναι  μεταξύ των μεγαλύτερων γαιοκτημόνων στις ΗΠΑ, κατέχει ακίνητα, έργα τέχνης, ιδιωτικά τζετ και μετοχές σε πολλές εταιρείες.

«Μετά από πολλή σκέψη και πολλή δουλειά στη σχέση μας, λάβαμε την απόφαση να τερματίσουμε τον γάμο μας», δήλωσαν σε κοινή τους ανάρτηση στο Twitter, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς.

Ο 65χρονος Γκέιτς που αποχώρησε πέρυσι από το Δ.Σ. της Microsoft για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα "Bill and Melinda Gates Foundation", είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg. Η περιουσία του σύμφωνα με τον ομώνυμο δείκτη δισεκατομμυριούχων (Bloomberg Billionaires Index) ξεπερνάει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αγγίζει τα 134 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την Wealth-X.

Οι οικονομικές λεπτομέρειες του διαζυγίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, το μόνο που ανακοινώθηκε ωστόσο είναι το ζευγάρι δεν είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο και θα επιχειρήσει όπως όλα δείχνουν να μοιράσει την τεράστια περιουσία του, με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η «μοιρασιά» ξεκίνησε την επομένη κιόλας της ανακοίνωσης του διαζυγίου


Ο Γκέιτς κατέχει περίπου το 1,37% της Microsoft που αξίζει πάνω από 26 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως μετέδωσε το CNBC. Αν και ο κολοσσός της Microsoft τον βοήθησε ουσιαστικά να χτίσει την αυτοκρατορία του, σήμερα αντιστοιχεί μόνο στο 19,6% του συνολικού του πλούτου. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του ζεύγους.


Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της είδησης του διαζυγίου, ο μεγιστάνας είχε ήδη αρχίσει να μεταφέρει μετοχές και τίτλους στην πρώην πλέον αγαπημένη του, όπως έγραψαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Η Cascade Investment, μια εταιρεία επενδύσεων που δημιούργησε ο Μπιλ Γκέιτς με τα έσοδα των πωλήσεων και των μερισμάτων των μετοχών της Microsoft Corp, μετέφερε τίτλους αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου τους.


Η Μελίντα είναι πλέον κάτοχος 14,1 εκατομμυρίων μετοχών της Canadian National Railway Co. αξίας περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με ημερομηνία 3ης Μαΐου. Η εταιρεία επενδύσεων μετέφερε επίσης 2,94 εκατομμύρια μετοχές στην AutoNation Inc., αξίας 309 εκατομμυρίων δολαρίων.


Μέσω της Cascade, οι Γκέιτς έχουν συμφέροντα σε ακίνητα, ενεργειακές και τουριστικές επιχειρήσεις , καθώς και μερίδια σε δεκάδες δημόσιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Deere & Co. και Republic Services Inc.

Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση της περιουσίας του Μπιλ Γκέιτς, σύμφωνα με το Wealth-X:


Ακίνητα


Ο Γκέιτς έχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων συνολικού ύψους άνω των 166 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνεται το υπερπολυτελές σπίτι τους δίπλα στη λίμνη 6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στη Μεντίνα της Ουάσιγκτον. Η εκτιμώμενη αξία του μεριδίου του στην ιδιοκτησία είναι 65 εκατομμύρια δολάρια.

To σπίτι του Γκέιτς στη ΜεντίναΑ.Ρ

Ο Γκέιτς κατέχει επίσης μια έκταση περίπου 30 στρεμμάτων στο Γουέλινγκτον της Φλόριντα, με εκτιμώμενη αξία 55 εκατομμύρια δολάρια.
Στην Καλιφόρνια, ο μεγιστάνας κατέχει δύο επιπλέον ακίνητα – ένα στο Ντελ Μαρ, αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων δολαρίων, και ένα δεύτερο στο Ίντιαν Γουέλς, αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ο Γκέιτς έχει επίσης ένα ιδιωτικό νησί στο Μπελίζ που ονομάζεται Grand Bogue Caye, το οποίο εκτιμάται γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια. Είναι ένας πανέμορφος τροπικός παράδεισος, με δάση, παραλίες λευκή άμμο και πεντακάθαρα γαλάζια νερά.


Ράντσο Paseana


Εκτός από την ιδιοκτησία πολλών πολυτελών κατοικιών, ο Μπιλ Γκέιτς διαθέτει επίσης μια εξοχική κατοικία όπου η οικογένεια συνήθιζε να κάνει οικογενειακές διακοπές. Ξόδεψε λοιπον 18 εκατομμύρια δολάρια για ένα ράντσο 922 στρεμμάτων στην Καλιφόρνια, με θέα στον ωκεανό. Το ράντσο διαθέτει πέντε αχυρώνες, έναν οπωρώνα, μια κτηνοτροφική μονάδα, έναν στίβο αλόγων και έναν ξενώνα.


Αυτοκίνητα και έργα τέχνης


Η συλλογή σπορ αυτοκινήτων του Γκέιτς αξίζει περίπου 650 χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με το Wealth-X, το οποίο περιλαμβάνει Porsche 911, Jaguar XJ6, Porsche Carrera Cabriolet 964, Porsche 959 Coupe 1988 και Ferrari 348.
Η Porsche 959 την οποία απέκτησε για 225.000 δολάρια που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και μια εκπληκτική φήμη, καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν κατά την δεκαετία του ’80 και διαθέτει έναν twin turbo κινητήρα που δίνει την δυνατότητα να κάνει τα 0-100 Km/h σε μόλις τρία δευτερόλεπτα.

Έχει επίσης μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων, με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Άντριου Γουάιεθ και Γουίνσλοου Χόμερ. Ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα που διαθέτει ο Μπιλ Γκέιτς στην συλλογή του είναι οι πρωτότυπες χειρόγραφες επιστημονικές σημειώσεις που έκανε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κατά την εποχή της Αναγέννησης.

Ο Γκέιτς αγόρασε αυτό το πολύτιμο χειρόγραφο για 30,8 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να το βάλει στην συλλογή των βιβλίων του, αγορά που έκανε πολλούς συλλέκτες σε όλο τον κόσμο να τον μισήσουν.


Ιδιωτικό τζετ


Ο Μπιλ Γκέιτς έχει αποκαλύψει ότι το ιδιωτικό του τζετ αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι μια από τις ένοχες απολαύσεις του, ενώ το αποκαλεί την “μεγάλη του σπατάλη”, παρόλο που είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των μετακινήσεών του.

Το πολυτελές Bombardier BD-700, φιλοξενεί μέχρι 19 άτομα και ο Γκέιτς το χρησιμοποιεί τόσο για προσωπικά ταξίδια και διακοπές, όσο και για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.


Ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις και κοινά αποθέματα


Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Γκέιτς είναι η εταιρεία χαρτοφυλακίου Cascade Investment, την οποία χρηματοδότησε με τις πωλήσεις και τα μερίσματα της Microsoft. Το μερίδιό του στην Cascade Investments εκτιμάται σε περίπου 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Wealth-X, και αντιπροσωπεύει το 22,4% του πλούτου του.
Μέσω της Cascade Investment, η Gates έχει μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων εκτιμώμενων 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Deere & Company, 11 δισεκατομμύρια δολάρια στον Εθνικό Σιδηρόδρομο του Καναδά και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στον κολοσσό Diageo, τη μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής ποτών του κόσμου Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation Trust κατέχει επίσης μετοχές μέσω της Cascade Investment.
Φυσικά, ο Γκέιτς έχει μετοχές της Microsoft, εκτιμώμενης αξίας 26,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Φιλανθρωπία


Όλα αυτά τα χρόνια, οι Γκέιτς δώρισαν δισεκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα που φέρει την υπογραφή τους.
Σε μια ανάρτηση το 2019, ο Γκέιτς έγραψε ότι οι δύό τους μετέφεραν μετοχές της Microsoft αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ίδρυμα και σήμερα, έχει περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με μια φορολογική κατάθεση, όπως ανέφερε το CNBC.

Οι Γκέιτς, μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ, ίδρυσαν την οργάνωση Giving Pledge, η οποία ζητά από τους δισεκατομμυριούχους να διαθέσουν πάνω από το μισό του πλούτου τους στη φιλανθρωπία. Λόγω του Ιδρύματος, η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς θα είναι περίπλοκη. Τα έγγραφα του δικαστηρίου δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία για το διαμοιρασμό της περιουσίας, οι όροι της ωστόσο δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Όλα τα υπόλοιπα


Η εκτιμώμενη αξία των εσόδων του Γκέιτς από προηγούμενους μισθούς, μπόνους, επενδύσεις, μερίσματα και συναλλαγές μετοχών είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Wealth-X.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο