ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αίρονται οι περιορισμοί για εμβολιασμένους και όσους έχουν αναρρώσει

Κορονοϊός Γερμανία
ASSOCIATED PRESS

Το νομοθετικό διάταγμα ορίζει ότι για άτομα πλήρως εμβολιασθέντα κατά της Covid-19 και για όσα έχουν αναρρώσει, οι ισχύοντες περιορισμοί εξόδου και επαφής και υποχρεώσεις καραντίνας δεν θα ισχύουν πλέον από την Κυριακή

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε σήμερα την άρση ορισμένων περιορισμών της ελευθερίας για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εάν η Άνω Βουλή (Bundesrat) συμφωνήσει επίσης, πολλοί περιορισμοί για αυτές τις ομάδες μπορούν να αρθούν από την Κυριακή.

Εκτός από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που συναπαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλαδή τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το νομοθετικό διάταγμα υπερψήφισαν επίσης οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Aριστερά (Die Linke). Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) το καταψήφισε και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) απείχε από την ψηφοφορία.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ είχε ζητήσει προηγουμένως τη σχετική έγκριση του κοινοβουλίου. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και μια αρχή του κράτους δικαίου. Πρόκειται επί παραδείγματι για τη χορήγηση της δυνατότητας σε άτομα που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας να μπορούν να συντρώγουν στην τραπεζαρία ξανά στο μέλλον ή να μπορούν τα αδέλφια να επισκεφτούν μαζί τη μητέρα την Ημέρα της γιορτής της Μητέρας», δήλωσε η σοσιαλδημοκράτις (SPD) πολιτικός.

Το νομοθετικό διάταγμα ορίζει ότι για άτομα πλήρως εμβολιασθέντα κατά της Covid-19 και για όσα έχουν αναρρώσει, οι ισχύοντες περιορισμοί εξόδου και επαφής και υποχρεώσεις καραντίνας δεν θα ισχύουν πλέον από την Κυριακή. Σε πολλούς τομείς, θα είναι δε ισότιμα με εκείνους που έχουν κάνει αρνητικό διαγνωστικό τεστ, για παράδειγμα όταν ψωνίζουν και όταν επισκέπτονται κομμωτήριο. Η υποχρέωση να φέρουν μάσκα και να τηρούν την απόσταση παραμένει για όλους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αύριο η Άνω Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, θα ασχοληθεί επίσης με το εν λόγω διάταγμα. Εάν συμφωνήσει, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν πλέον σε ισχύ από την Κυριακή. Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια πάντως έχουν ήδη προβεί σε χαλάρωση των μέτρων για όσους έχουν εμβολιαστεί και για όσους έχουν αναρρώσει.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ χαιρέτισε το γεγονός ότι θα αρθούν μεμονωμένοι περιορισμοί για όσους έχουν εμβολιαστεί και έχουν αναρρώσει πλήρως. Αυτό είναι σωστό, διότι δεν πρέπει να αιτιολογούνται οι ελευθερίες, αλλά οι περιορισμοί των ελευθεριών», τόνισε ο Χάμπεκ στο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

«Η νομική κατάσταση είναι σαφής εδώ. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας θα μπορούν να δεχτούν ξανά περισσότερους επισκέπτες. Όσον αφορά στη στρατηγική των εμβολιασμών, πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση γρήγορα και με ρεαλιστικό τρόπο», πρόσθεσε ο Χάμπεκ στο Deutschlandfunk.

Ενόψει της Πεντηκοστής (των Καθολικών και των Προτεσταντών), ορισμένα κρατίδια πρόκειται να άρουν περιορισμούς και πέραν των ψηφισθέντων για να διευκολύνουν τον τουρισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Αυτός είναι ο 22χρονος επιδειξίας - Ερευνάται και για άλλες επιθέσεις