ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή : Στο κόκκινο η ένταση - «Η πυρίτιδα καίγεται και μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή»

Μέση Ανατολή : Στο κόκκινο η ένταση - «Η πυρίτιδα καίγεται και μπορεί να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή»

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η βία στην Ιερουσαλήμ που βιώνει τις μεγαλύτερες ταραχές των τελευταίων ετών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία και καλεί και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση. 

Οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία για τρίτη νύχτα στην Ιερουσαλήμ, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα έξαρση βίας σήμερα με φόντο την προγραμματισμένη πορεία Εβραίων εθνικιστών στην πόλη. Δεκάδες τραυματίες και τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε διαφορετικά επεισόδια ειναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός.

Φόβοι για νέα αιματηρά επεισόδια σήμερα


Το Ισραήλ γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Ιερουσαλήμ - την ετήσια γιορτή της κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 στη Μέση Ανατολή .Την ημέρα αυτή, Εβραίοι πραγματοποιούν πορεία σε περιοχές Μουσουλμάνων στην παλιά πόλη, σε μία κίνηση που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν εσκεμμένη πρόκληση.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι πλέον ψύχραιμοι και από τις δύο πλευρές ζητούν αυτοσυγκράτηση. Ανάμεσά τους, ο πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού αλλά και εξ απορρήτων σύμβουλος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου Άμος Γκίλαντ, ο οποίος ζήτησε να αλλάξει η διαδρομή της πορείας. «Η πυρίτιδα στο βαρέλι καίγεται και μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή» προειδοποίησε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Η ένταση στην Ιερουσαλήμ κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω της απειλούμενης έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τμήματα της περιοχής Σεΐχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 20 Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με νοσοκομειακές και αστυνομικές πηγές.

Λόγω των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε παράταση ενός μήνα στην απόφαση για τις εξώσεις Παλαιστινίων από συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα. Μια νέα ημερομηνία θα οριστεί εντός των επόμενων 30 ημερών.

Περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι κάνουν έκκληση εναντίον της διαταγής για την εκδίωξη από τα σπίτια τους υπέρ των Εβραίων εποίκων. Η έκρηξη βίας και η άγρια καταστολή σε βάρος Παλαιστινίων διαδηλωτών από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες ημέρες σε πολλές συνοικίες της πόλης, δημιούργησε ξανά εκρηκτικές συνθήκες.


Τι συνέβη στις τελευταίες συγκρούσεις;


Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στην ισραηλινή αστυνομία, ενώ οι αξιωματικοί απάντησαν με πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αντλίες νερού.

Η ένταση κορυφώθηκε κοντά στην Πύλη της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης.
Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές. Αναφέρθηκαν επίσης επεισόδια βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στην πόλη Χάιφα του βόρειου Ισραήλ και κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπερασπίστηκε την αστυνομική δράση εναντίον των Παλαιστινίων διαδηλωτών, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει σε κανένα ριζοσπαστικό στοιχείο να υπονομεύσει την ηρεμία» στην πόλη.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση απο τη διεθνή κοινότητα


Η γειτονική Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδίκασε τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.


Οι διαπραγματευτές του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής - ΗΠΑ, ΕΕ, η Ρωσία και ΟΗΕ - εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τη βία, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το Μεσανατολικό.

Τι τροφοδοτεί τη βία;


Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από την αρχή του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού στα μέσα Απριλίου, με μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στη νέα γενικευμένη αναταραχή.

Καθώς ξεκίνησε το Ραμαζάνι, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και Παλαιστινίων που διαμαρτύρονταν για τα εμπόδια ασφαλείας έξω από την Πύλη της Δαμασκού, που δεν τους επέτρεπαν να συγκεντρωθούν εκεί το βράδυ.


Η οργή των Παλαιστινίων κορυφώθηκε μετά από μια πορεία από υπερεθνικιστές Εβραίους εξτρεμιστές, στην ίδια περιοχή. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, με τις δύο πλευρές να διεκδικούν το δικαίωμα σε αυτήν.

Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και θεωρεί ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσα. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως τη μελλοντική πρωτεύουσα ενός δικού τους ανεξάρτητου κράτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self-test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πότε πρέπει να τα κάνουν