ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλοτουρκική «ναυμαχία» μεταξύ αλιευτικών στα ανοιχτά της Κύπρου

Ιταλοτουρκική «ναυμαχία» μεταξύ αλιευτικών στα ανοιχτά της Κύπρου
Φωτογραφία αρχείου
AP

Τουρκικά αλιευτικά βόρεια της Κύπρου εκτόξευσαν πέτρες και καπνογόνα εναντίον δύο ιταλικών αλιευτικών στη Μεσόγειο την Τρίτη, σύμφωνα με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, που έστειλε στρατιωτικό ελικόπτερο στην περιοχή.  

Όπως μετέδωσε το Associated Press, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το ιταλικό ναυτικό περιέγραψε το συμβάν, που έλαβε χώρα το πρωί, ως «αλληλεπίδραση» με απροσδιόριστο αριθμό τουρκικών αλιευτικών. Όπως αναφέρθηκε, τα τουρκικά σκάφη έκαναν ελιγμούς κοντά στα ιταλικά, και σε μια περίπτωση υπήρξε επαφή, με αποτέλεσμα την πρόκληση ελαφρών ζημιών σε ένα ιταλικό.

Σύμφωνα με την ιταλική ανακοίνωση, ένα ιταλικό ελικόπτερο σε μια φρεγάτα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων που συμμετείχε σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ απεστάλη στο σημείο. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, και τα τουρκικά αλιευτικά σταμάτησαν τις ενέργειές τους, σύμφωνα με το ιταλικό ναυτικό.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα ιταλικά αλιευτικά μετά ενημέρωσαν πως σκόπευαν να κινηθούν μερικά χιλιόμετρα δυτικά για να συναντήσουν άλλη μια ομάδα ιταλικών αλιευτικών.

«Οι παρεμβάσεις της τουρκικής ακτοφυλακής και του ιταλικού ναυτικού είχαν ξεκάθαρα χαρακτήρα αποκλιμάκωσης και επέτρεψαν την αποκατάσταση του ελέγχου της κατάστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica έγραψε ότι το ιταλικό σκάφος που εμβολίστηκε ήταν το «Μικέλε Τζακαλόνε», που είχε ξεκινήσει από την Ματζάρα Νετλ Βάλο της Σικελίας.Το συγκεκριμένο σκάφος είχε είχε δεχθεί επίθεση και στις 3 Μαΐου, στα ανοικτά της Βεγγάζης (Λιβύη).

Με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους της Καρολίνας - Από εκεί μπήκαν στο σπίτι