ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας

Ιρλανδία: Στόχος κυβερνοεπίθεσης η υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας

Μετά την πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση που έκοψε τη ροή καυσίμου σε αγωγούς της Colonial Pipeline στις ΗΠΑ, στο στόχαστρο χάκερ βρέθηκε και η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Ιρλανδίας

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ιρλανδίας (HSE) που αναγκάστηκε για το λόγο αυτό να αναστείλει τη λειτουργία του πληροφοριακού της συστήματος.

Η επίθεση έχει επηρεάσει εθνικά και τοπικά συστήματα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες, αλλά όχι τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 ή τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι.

«Υπήρξε μια σημαντική επίθεση λυτρισμικού στο πληροφοριακό σύστημα της HSΕ. Για λόγους ασφαλείας αναστείλαμε τη λειτουργία του προκειμένου να το προστατεύσουμε από την επίθεση αυτή και να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση», ανήρτησε στο Twitter η υπηρεσία.

Η υπηρεσία ζήτησε συγγνώμη από τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από την αναστολή της λειτουργίας του συστήματός της, όμως τόνισε ότι δεν θα επηρεαστεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 καθώς τα ραντεβού “θα γίνουν κανονικά”.

Ο Πολ Ρέιντ, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγείας, δήλωσε στο RTÉ ότι υπήρξε μια «ανθρώπινη» προσπάθεια πρόσβασης σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε κεντρικούς διακομιστές. «Δεν υπάρχει ζήτηση λύτρων σε αυτό το στάδιο. Το βασικό είναι να περιοριστεί το ζήτημα. Βρισκόμαστε στη φάση που το ελέγχουμε» είπε.

Το HSE συνεργάζεται με την αστυνομία, τις δυνάμεις άμυνας και τους εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να καταπολεμήσει όπως είπε μία «εγκληματική επιχείρηση που λειτουργεί διεθνώς». Ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση.

Λόγω της αναστολής της λειτουργίας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της HSE, το μαιευτήριο Rotunda στο Δουβλίνο ακύρωσε τα περισσότερα ραντεβού του στα εξωτερικά ιατρεία.

Η κυβερνοεπίθεση εναντίον της HSE έγινε με λυτρισμικό, όπως αυτή εναντίον της Colonial Pipeline στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Σήμερα η κηδεία της Κάρολαϊν που δολοφονήθηκε - Τραγική φιγούρα η μητέρα της