ΚΟΣΜΟΣ

Αγνοούμενοι από τις βροχές στην Βουλγαρία

Αγνοούμενοι από τις βροχές στην Βουλγαρία
Οκτώ άτομα αγνοούνται στην Βουλγαρία, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων...

Οκτώ άτομα αγνοούνται στην Βουλγαρία, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που έχουν φέρει τη χώρα σε κήρυξη «πορτοκαλί» συναγερμού.

Από παράκαμψη διεξάγεται μέχρι αυτή την ώρα, η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Ελλάδα, από τη Βουλγαρία, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπόσκαψη σημείου στον Στρυμώνα και την κατάρρευση τμήματος του διεθνούς δρόμου Ε79, στην περιοχή Κρέσνα, 60 χιλμ. από τα ελληνικά σύνορα.

Πριν λίγο, ξεκίνησαν οι εργασίες επανάκτησης της κεντρικής οδικής αρτηρίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Φορτηγά αυτοκίνητα κατεβάζουν στον ποταμό πέτρες και βράχους με σκοπό να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ποταμού στην φυσική κοίτη του και να θέσουν τα θεμέλια για την αποκατάσταση του τμήματος του δρόμου Ε79, το οποίο υπέσκαψε η πλημμύρα.

Αργά τη νύχτα, φορτηγό αυτοκίνητο παρασύρθηκε στο σημείο αυτό, από το ορμητικό νερό και ο οδηγός του εξακολουθεί αγνοείται.

Άλλα επτά άτομα αγνοούνται, ανάμεσά τους δύο παιδιά, τα οποία βρίσκονταν σε σπήλαιο, κοντά στο χωριό Μπόσνιεκ δυτικά της Σόφιας. Το σπήλαιο πλημμύρισε από τον όγκο του νερού. Πυροσβέστες προσπαθούν να διευρύνουν με βαριά μηχανήματα την είσοδο της σπηλιάς, ώστε να φύγει γρηγορότερα το νερό. Παράγοντες της Πολιτικής Άμυνας ελπίζουν πως, δεδομένου ότι το σπήλαιο είναι μεγάλο, οι αγνοούμενοι πιθανότατα κατάφεραν να προστατευτούν σε ασφαλές σημείο του.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση, επίσης, για περίπου 200 οικογένειες στη δυτική και νοτιοδυτική Βουλγαρία, τα σπίτια των οποίων πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού και κατέφυγαν για βοήθεια στα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της χώρας, οι βροχοπτώσεις θα αποδυναμώνονται σταδιακά ως αργά το βράδυ, οπότε και θα πάψουν.

Διαβάστε επίσης:

Καταρρακτώδεις βροχές στην Βουλγαρία