ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή για ενίσχυση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ- Γάζας

Ο Άντονι Μπλίνκεν
AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, άρχισε την Τρίτη την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ την Τρίτη, ελπίζοντας να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα με την επίσκεψη Μπλίνκεν οι ισραηλινές αρχές είπαν ότι επιτρέπουν την είσοδο καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων που προορίζονται για τον ιδιωτικό τομέα στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεπτόταν επίσης τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, το Κάιρο και το Αμμάν, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν ελπίδες και προσδοκίες πως η κατάπαυση πυρός θα συνεχίσει να αντέχει, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση της κατάπαυσης πυρός, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται» είπε ο αξιωματούχος, που μίλησε τη Δευτέρα υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ο Αίγυπτος διαμεσολάβησε για την εκεχειρία, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε ότι ήταν ακόμα πολύ νωρίς για ευρύτερες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ, που βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε δύο χρόνια, και των Παλαιστινίων, που διχάζονται λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ της Χαμάς και του υποστηριζόμενου από τη Δύση προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για την επίλυση της διένεξης Ισραήλ- Παλαιστινίων, και δεσμεύτηκε για ένα μεγάλο πακέτο μαζί με άλλες χώρες για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ- Παλαιστινίων είχαν καταρρεύσει το 2014.

Η ατζέντα Μπάιντεν περιλαμβάνει συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και συνάντηση στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, με τον Αμπάς. Ο Μπλίνκεν πρόκειται να παραμείνει στην περιοχή ως την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουν εμβολιασμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα