ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ από τη Λιβύη: Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη

Χουλουσί Ακάρ
AP

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία «δεν είναι ξένη δύναμη» στη Λιβύη και «θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Λίβυους αδελφούς της» έστειλε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από την τουρκική φρεγάτα TCG Gallipoli, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το ελικόπτερο του Χουλουσί Ακάρ προσνηώθηκε σήμερα, Σάββατο, στη φρεγάτα TCG Gallipoli, ένα 24ωρο μετά την αιφνιδιαστική «απόβαση» υψηλόβαθμης τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη κατ' εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Λίβυους αδελφούς της» δήλωσε ο Ακάρ για να συμπληρώσει: «Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη. Η Τουρκία συνεχίζει να αγωνίζεται για την αυτονομία της Λιβύης».

Στη Λιβύη είχε βρεθεί την Παρασκευή αιφνιδίως ανώτατη τουρκική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεΐμάν Σοϊλού, τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, και τον διοικητή των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Ουδείς από τη λιβυκή κυβέρνηση είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την αιφνιδιαστική επίσκεψη, σύμφωνα με αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε στο δίκτυο Al-Arabiya πως ούτε το Προεδρικό Συμβούλιο, ούτε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας από την τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Κανένας Λίβυος αξιωματούχος δεν υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία κατά την άφιξή της στη Λιβύη, και ο Χουλουσί Ακάρ συνάντησε μόνον Λίβυους και Τούρκους στρατιωτικούς.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική επίσκεψη ως «αισχρή κίνηση, πολύ μακριά από τις διπλωματικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνοντας ότι ήταν ενήμεροι μόνο οι Τούρκοι στρατιωτικοί.

Η Λιβύη είχε ζητήσει εκ νέου χθες, Παρασκευή, διά της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μοχάμεντ ελ-Μανγκούς την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Το αίτημα είχε διατυπωθεί και «on camera» κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τρίπολη τον Μάιο.

Απέναντι στις ισχυρές πιέσεις προς απόσυρση από τη Λιβύη, η Τουρκία έχει επιχειρησει να «διαχωρίσει» τους ξένους μαχητές και μισθοφόρους που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος από τη «νόμιμη», όπως την χαρακτηρίζει, δική της στρατιωτική παρουσία.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διατηρεί συμφωνία με το προηγούμενο καθεστώς της Τρίπολης, βάσει της οποίας «τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί νόμιμα για την εκπαίδευση και παροχής υποστήριξης στον λιβυκό στρατό», πάνω στο οποίο επιχειρεί να «πατήσει» και για το ζήτημα του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Euro 2020 – Κρίστιαν Έρικσεν: Ανέκτησε τις αισθήσεις του ο 29χρονος - Σταθερή η κατάστασή του