ΚΟΣΜΟΣ

Koρονοϊός: «Κοκτέιλ» φάρμακων μειώνει τους θανάτους ασθενών χωρίς αντισώματα - Ελπιδοφόρα νέα έρευνα

Koρονοϊός: «Κοκτέιλ» φάρμακων μειώνει τους θανάτους ασθενών χωρίς αντισώματα - Ελπιδοφόρα νέα έρευνα

Έναν ακριβώς χρόνο μετά την ανακάλυψη ότι ένα φτηνό στεροειδές φάρμακο, η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει την επιβίωση ασθενών από κορονοϊό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές.

Το νέο φάρμακο -το τρίτο γνωστό όπλο μέχρι σήμερα στα χέρια των επιστημόνων σύμφωνα με τον Guardian- μειώνει όπως διαπιστώθηκε τους θανάτους από Covid-19 στις πλέον ευάλωτες ομάδες ασθενών. Μπορεί μάλιστα να αλλάξει συνολικά την επίσημη πρακτική θεραπείας, έτσι ώστε κάθε ασθενής με κορονοϊό να υποβάλλεται σε τεστ αντισωμάτων πριν νοσηλευθεί.

Πρόκειται για μία ισχυρή ενδοφλέβια έγχυση αντισωμάτων που εξουδετερώνει τον ιό, αντί να εμποδίζει τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σε αυτόν. Mε άλλα λόγια είναι το πρώτο σκεύασμα που αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ιό, και όχι τη φλεγμονή που αναπτύσσεται στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή Recovery υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει έναν στους τρεις ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού.
Για κάθε 100 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εν λόγω θεραπεία, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να σώσει έξι ζωές.

Πρωτοποριακή θεραπεία

Ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη Regeneron λειτουργεί για εκείνους τους ασθενείς που δεν αναπτύσσουν αντισώματα ως απόκριση στη μόλυνση από κορονοϊό.

Χωρίς θεραπεία, το 30% εξ αυτών πεθαίνει, σε σύγκριση με το 15% των ασθενών που εμφανίζουν ανοσολογική αντίδραση στον ιό. «Είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Recovery, καθηγητής Sir Martin Landray.

«Αυτό που βρήκαμε είναι oτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια αντιική θεραπεία, αυτά τα αντισώματα, σε ασθενείς που έχουν μία στις τρεις πιθανότητες να πεθάνουν, χωρίς θεραπεία και μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο για αυτούς. Ανοίγουμε έτσι το δρόμο για μελλοντικές θεραπείες»

Το φάρμακο Regeneron είναι ένα κοκτέιλ δύο εργαστηριακών μονοκλωνικών αντισωμάτων, των casirivimab και imdevimab που εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε μία δόση όταν νόσησε με κορονοϊό ενώ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και η θεραπεία εγκρίθηκε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν έχει λάβει ακόμη το πράσινο φως στην Ευρώπη ή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δοκιμή, η οποία περιελάμβανε περίπου 1.000 ασθενείς σε νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου, το φάρμακο μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες, όπως επίσης και την πιθανότητα να χρειαστεί αναπνευστήρας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με βάση τα νέα δεδομένα το τεστ αντισωμάτων μπορεί πλέον να γίνει ο κανόνας όταν οι άνθρωποι εισάγονται σε νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα Covid-19.

Το φάρμακο προσθέτει στο ήδη υπάρχον οπλοστάσιο ενάντια στην ασθένεια - η ίδια ομάδα έχει ήδη ανακαλύψει ότι η φθηνή στεροειδής δεξαμεθαζόνη και το φάρμακο κατά της αρθρίτιδας τοσιλιζουμάμπη, σώζουν επίσης ζωές.

Το φάρμακο των «πλουσίων»;

Βασικό μειονέκτημα είναι ότι η θεραπεία είναι ακριβή. Κοστίζει σύμφωνα με το BBC μεταξύ 1.160 και 2.324 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να είναι διαθέσιμο μόνο σε πλούσιες χώρες.

Ο καθηγητής Sir Peter Horby, επικεφαλής ερευνητής του Recovery αποκάλεσε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι τα μονοκλωνικά φάρμακα αντισωμάτων, μερικά από τα οποία υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του καρκίνου στις πλούσιες χώρες δεν είναι διαθέσιμα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Πρέπει πραγματικά να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να καταστήσουμε αυτά τα φάρμακα προσβάσιμα… πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή και να τα κάνουμε προσιτά», πρόσθεσε.

Η Kimberley Featherstone, 37 ετών, η οποία έλαβε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της δοκιμής είπε στο BBC: «Αισθάνομαι πολύ τυχερή που η έρευνα έγινε τη στιγμή που με μετέφεραν στο νοσοκομείο με Covid-19 και κατάφερα να λάβω αυτήν την πρωτοποριακή θεραπεία. Είμαι χαρούμενη που έπαιξα ρόλο στην ανακάλυψη ότι αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής»

Πηγή: BBC, Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία: Πανελλαδική στάση εργασίας - «Παραλύει» το Δημόσιο - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς