ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» από το Κρεμλίνο για τα περί τουρκικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν

Ερντογάν Αζερμπαϊτζάν
AP

Η προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα προκαλεί την ιδιαίτερη προσοχή της Ρωσίας και γεννά την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων και της ασφάλειάς της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, ερωτηθείς εάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή για το Κρεμλίνο» το ενδεχόμενο δημιουργίας τουρκικής βάσης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των χωρών-μελών της (σ.σ. Ατλαντικής) Συμμαχίας πλησίον των συνόρων μας αποτελεί αφορμή για την ιδιαίτερη προσοχή μας, καθώς και αιτία για τα δικά μας βήματα, που είναι απαραίτητα για την κατοχύρωση της ασφάλειας και των συμφερόντων μας», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή και με την Άγκυρα και με το Μπακού και με το Γερεβάν και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε βήματα πρέπει να συμβάλλουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση της κατάστασης στην Υπερκαυκασία, στην ανάπτυξη των υποδομών, της οργάνωσης των μεταφορών, τη διόρθωση της κατάστασης συνολικά και δεν πρέπει να περιέχουν οποιαδήποτε στοιχεία μπορούν να καταστούν λόγος για αύξηση της έντασης», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερωτηθείς για το θέμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Μακέι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «δεν συζητήσαμε το ζήτημα αυτό και φήμες δεν σχολιάζουμε».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, χθες, ότι το θέμα της «τουρκικής βάσης» στο Αζερμπαϊτζάν «μπορεί να βρει την εξέλιξή του κατά τις διαβουλεύσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και κατά τις δικές μας συνομιλίες επίσης μπορεί να υλοποιηθεί κατά έναν τρόπο», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι όπως και ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ, σχεδιάζει και ο ίδιος το αμέσως προσεχές διάστημα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει κάτι σχετικό, σημειώνει το TASS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ολόκληρες οι καταθέσεις του πιλότου – Πώς σκότωσε την Καρολάιν και «έστησε» τη ληστεία