ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο 2020: Με θεατές οι Ολυμπιακοί- Μέχρι 10.000 Ιάπωνες φίλαθλοι στα ολυμπιακά στάδια

Τόκιο 2020
AP

Μέχρι 10.000 Ιάπωνες θεατές θα επιτρέπεται να εισέλθουν στα ολυμπιακά στάδια του Τόκιο 2020, παρά τις προειδοποιήσεις από τους ειδικούς του χώρου της υγείας, όπως μετέδωσε το BBC.

Η είσοδος έχει απαγορευτεί ήδη σε επισκέπτες από το εξωτερικό, μα οι διοργανωτές λένε πως οι ντόπιοι θα μπορούσαν να μπουν, αρκεί τα πλήθη να μην υπερβαίνουν το 50% της χωρητικότητας μιας ολυμπιακής εγκατάστασης, «με μέγιστο όριο τα 10.000 άτομα».

Δεν θα επιτρέπεται να φωνάζουν ή να μιλάνε δυνατά, και θα πρέπει να φοράνε μάσκες προσώπου συνέχεια ενώ βρίσκονται εκεί.

Ο Ολυμπιακοί είναι να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου και οι Παραολυμπιακοί έναν μήνα μετά, από τις 24 Αυγούστου. Οι ακριβείς αριθμοί για τους Παραολυμπιακούς θα επιβεβαιωθούν ως τις 16 Ιουλίου, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος σε θεατές έρχεται παρά την κυκλοφορία μιας αναφοράς την προηγούμενη εβδομάδα από Ιάπωνες ιατρικούς ειδικούς που είπαν ότι το να γίνουν οι αγώνες χωρίς θεατές ήταν η «λιγότερο επικίνδυνη» και πιο επιθυμητή επιλογή.

«Υπάρχουν τόσο πολλές περιπτώσεις, εγχώρια και διεθνώς, με αθλητικά γεγονότα με θεατές» είπε η Σέικο Χασιμότο, πρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής. «Ασκώντας εκτενή μέτρα και με βάση κυβερνητικά κριτήρια, πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεξάγουμε τους αγώνες με θεατές. Ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και πρέπει να συνεργαστούμε για να τα υπερνικήσουμε».

Αντιπρόσωποι και σπόνσορες θα καταχωρούνται ως διοργανωτές, και ως εκ τούτου δεν θα περιλαμβάνονται εντός του ορίου των 10.000 θεατών. Εάν διαπιστωθεί ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και επιβάρυνση του συστήματος υγείας, θα εξεταστούν περαιτέρω περιορισμοί.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι Ολυμπιακοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξαρση των κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Ως αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα την προηγούμενη εβδομάδα προέτρεψε το κοινό να δει τους αγώνες στην τηλεόραση αντί να πάει να τους παρακολουθήσει ζωντανά.

Την Κυριακή έλαβε χώρα άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο Τόκιο, πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι υποστήριζε ο δολοφόνος πριν την ομολογία - Το οικόπεδο και η «χαρούμενη οικογένεια»