ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πώς η Ελλάδα και άλλες χώρες μπαίνουν ξανά στον «χάρτη των διακοπών»

Βρετανοί τουρίστες
AP

«Αχτίδα αισιοδοξίας» για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες έδωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης να τους εξαιρέσει από την 10ημερη καραντίνα που απαιτείται κατά την επιστροφή από χώρες της πορτοκαλί λίστας.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, aυτομάτως οι διάσημοι «πορτοκαλί» τουριστικοί προορισμοί για τους Βρετανούς, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία θα γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμοι και πιο οικονομικοί με λιγότερα PCR test.

Ως προς το πότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σώσει τον Αύγουστο, με τον υπουργό να τονίζει «ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό το βήμα, όμως είναι κάτι που δουλεύουμε και κάτι που σίγουρα θέλω να γίνει» υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερα κλινικά στοιχεία.

Πάντως ο τουριστικός κλάδος διαφωνεί και επικαλείται στοιχεία του Συστήματος Εντοπισμού και Ιχνηλάτησης (NHS Test and Trace) που επιβεβαιώνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 20 Μαΐου με 9 Ιουνίου, το ποσοστό θετικότητας στους 3.124 ταξιδιώτες που μπήκαν στη Βρετανία από Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία ήταν μόλις 0,1%.

Οι αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση πιέζουν να ελευθερώσει τα ταξίδια από τη Πέμπτη κιόλας, αφού συνεδριάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί για την ανανέωση πράσινης, πορτοκαλί και κόκκινης λίστας του σχεδίου «φωτεινός σηματοδότης».

Μάλιστα η Ένωση των Βρετανικών Αερογραμμών με επιστολή προς τον υπουργό Μεταφορών ζήτησε να αποσυρθούν τα «δυσανάλογα» μέτρα, καθώς ήδη 32 χώρες δεν προβλέπουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ παράλληλα θέλουν να δουν την «πράσινη» λίστα να μεγαλώνει.

Πηγή: Deutsche Welle

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ολοκληρώθηκε η απολογία του Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της Καρολάιν