ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ... κoρονοϊού: Ο άνθρωπος που νόσησε επί 10 μήνες, έκανε 42 θετικά τεστ και νοσηλεύθηκε 7 φορές

Ρεκόρ... κoρονοϊού: Ο άνθρωπος που νόσησε επί 10 μήνες, έκανε 42 θετικά τεστ και νοσηλεύθηκε 7 φορές

Ο Ντέιβ Σμιθ, 72 ετών, από το Μπρίστολ κατέχει σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο το ρεκόρ της μεγαλύτερης καταγεγραμμένης ενεργής λοίμωξης Covid-19 μέχρι σήμερα. Η περιπέτειά του που είχε αίσιο τέλος περιλαμβάνει 42 θετικά τεστ,  επτά εισαγωγές στο νοσοκομείο και το δύσκολο έργο απο την πλευρά της συζύγου του να προγραμματίσει...πέντε φορές την κηδεία του.

Όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, ο Ντέιβ Σμιθ μολύνθηκε με κορονοϊό στην αρχή του πρώτου κύματος που έπληξε τη Βρετανία το 2020.

Αλλά ενώ οι περισσότεροι ασθενεις, -ακόμη και εκείνοι που πάσχουν από τo λεγόμενo κορονοϊό διαρκείας, τη «μακρά Covid-19»- εξαλείφουν τον ζωντανό ιό από το σώμα τους μέσα σε μερικές εβδομάδες , ο Σμιθ νοσηλεύτηκε για μήνες.

Ο 72χρονος Ντέιβ Σμιθ αντιμετώπισε μια επίμονη λοίμωξη που διήρκεσε σχεδόν 300 ημέρες ή 10 μήνες, όπως αναφέρει ο Guardian. Αυτή είναι σύμφωνα με την εφημερίδα η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ενεργή λοίμωξη Covid-19 μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ασθενής που κατέχει αυτό το…μάλλον περίεργο ρεκόρ, υποβλήθηκε σε 42 μοριακά τεστ ανίχνευσης για Covid - 19 με τη μέθοδο PCR. Βγήκαν όλα θετικά. Παράλληλα εισήχθη στο νοσοκομείο επτά φορές.

«Όποτε η υγεία μου εξελισσόταν άσχημα, τα πράγματα ήταν πραγματικά άσχημα – έφθανά μέχρι την πόρτα του θανάτου. Η γυναίκα μου άρχισε να οργανώνει την κηδεία μου πέντε φορές»

Η περιπέτειά του συγκλονίζει «Κάποια στιγμή ήμουν ξαπλωμένος για δύο ή τρεις μήνες. Η γυναίκα μου έπρεπε να με πλένει και να με ξυρίζει στο κρεβάτι γιατί απλά δεν μπορούσα να σηκωθώ.

Μερικές φορές σκεφτόμουν οτι θα μπορούσα να φύγω μέσα στη νύχτα, γιατί απλά δεν μπορούσε να συνεχίσω πια. Φτάνεις στο σημείο που φοβάσαι περισσότερο να ζήσεις από το να πεθάνεις».

Συνταξιούχος εκπαιδευτής οδήγησης, ο Σμιθ θεραπεύτηκε με το ίδιο κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την Regeneron και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Περιέχει δύο μονωκλωνικά αντισώματα, τα casirivimab και imdevimab, τα οποία δεσμεύονται σε διαφορετικές τοποθεσίες της πρωτεΐνης ακίδων του κοροναϊού, εμποδίζοντας την μόλυνση νέων κυττάρων.

Ο Ντέιβ Σμιθ απέκτησε κατ'εξαίρεση πρόσβαση στο φάρμακο μέσω ενός προγράμματος «παρηγορητικής χρήσης», σύμφωνα με το οποίο μπορεί να δοθεί μη εξουσιοδοτημένη θεραπεία εάν δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική εγκεκριμένη θεραπεία. Ωστόσο, το φάρμακο δεν είναι πλέον διαθέσιμο σε αυτή τη βάση και δεν έχει ακόμη εγκριθεί για κλινική χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι γιατροί του Σμιθ ζητούν τώρα πρόσβαση σε ανάλογες θεραπείες για άλλους ασθενείς σαν αυτόν, για την ανακούφιση του πόνου τους, αλλά και λόγω του θεωρητικού κινδύνου νέων μεταλλάξεων που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων τους.

Μετά την θεραπεία του, ο Σμιθ πήγε στο Πλίμουθ για να επισκεφτεί τον γιο του, έκανε διακοπές στην Κορνουάλη, και ταξίδεψε ταξίδι στο Λονδίνο για να ψωνίσει στην Oxford Street. Επίσης άρχισε να μαθαίνει οδήγηση την εγγονή του!

«Ποτέ δεν θα είμαι 100% επειδή ο κορονοϊός έχει καταστρέψει τους πνεύμονές μου, οπότε εξαντλούμαι αρκετά γρήγορα», είπε. «Αλλά κάθε μέρα που ζω τώρα είναι ένα μπόνους. Πάντα λέω, όταν ξαπλώνω πως ειναι υπέροχο που μπορώ να δω τα αστέρια. Έχω φτάσει στον πάτο και όλα είναι υπέροχα τώρα»

Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια μάλιστα διατηρεί την αίσθηση του χιούμορ του. Σε μια συνέντευξη στην οποία αποκάλυψε τη δυσάρεστη και σπάνια εμπειρία του για πρώτη φορά, είπε αστειευόμενος: «Τηλεφώνησα σε όλη μου την οικογένεια για να τους αποχαιρετήσω και να συμφιλιωθώ μαζί τους. Μακάρι να είχα κρατήσει το στόμα μου κλειστό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι