ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κούβα για θεραπεία έναντι της Covid-19 ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ

Στην Κούβα για θεραπεία έναντι της Covid-19 ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ
( AP Photo/Jean Marc Hervé Abélard)

Ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, που έχει συμπτώματα της COVID-19, έφθασε στην Κούβα για να του προσφερθεί περίθαλψη, ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος της χώρας Ζοβενέλ Μοΐζ.

«Εύχομαι στον πρώην πρόεδρο ταχεία ανάρρωση», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter και πρόσθεσε ότι η πρεσβεία της Αϊτής στην Αβάνα θα προσφέρει στον προκάτοχό του «κάθε βοήθεια που χρειάζεται».

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρεσβεία της Αϊτής δεν επιβεβαίωσε την άφιξη αυτή· οι κουβανικές αρχές τηρούν γενικά διακριτικότητα για αυτού του είδους τις επισκέψεις.

Κατά αϊτινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μοΐζ ζήτησε να χορηγηθεί διπλωματικό διαβατήριο στον πρώην αρχηγό του κράτους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Αϊτής. Μετά την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1991, εξορίστηκε, προτού επιστρέψει στη χώρα του το 1994, έπειτα από αμερικανική επέμβαση.

Ανέλαβε ξανά πρόεδρος το 2001. Όμως, δεχόμενος τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και στον Καναδά, εν μέσω ένοπλης εξέγερσης και ξεσηκωμού, παραιτήθηκε το 2004 και εξορίστηκε για άλλη μια φορά, στη Νότια Αφρική. Επέστρεψε στην πατρίδα του το 2011.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Φωτογραφία - ντοκουμέντο του συζυγοκτόνου μέσα από τη φυλακή