ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προελαύνουν ενώ το ΝΑΤΟ αποχωρεί- Κατάληψη σημαντικής πόλης

Αφγανιστάν
AP

Οι Ταλιμπάν εισήλθαν σε στρατηγικής σημασίας πόλη στο δυτικό Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν εισήλθαν σε μια στρατηγικής σημασίας πόλη στο δυτικό Αφγανιστάν, καθώς συνεχίζουν την ταχεία τους προέλαση πριν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κάλα-ε-Νάου, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντγκίς, έχουν μεταφερθεί σε κοντινή στρατιωτική βάση, είπε ο τοπικός κυβερνήτης στο BBC.

Όπως σημείωσε, οι μαχητές των Ταλιμπάν μετακινούνταν «προς το κέντρο της πόλης» και ήταν σε εξέλιξη σκληρές συγκρούσεις με τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι Ταλιμπάν σημειώνουν εδαφικά κέρδη καθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί τους αποσύρονται μετά από 20 χρόνια. Η πλειονότητα των υπόλοιπων ξένων δυνάμεων έχουν αποχωρήσει εν όψει της προθεσμίας της 11ης Σεπτεμβρίου, αφήνοντας τις αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της ασφάλειας.

Τοπικές πηγές έχουν πει στο BBC ότι οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στη φυλακή στην Κάλα-ε-Νάου και απελευθέρωσαν περίπου 400 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων πάνω από 100 μαχητές τους. Οι δυνάμεις που φύλαγαν τη φυλακή αναφέρθηκε ότι παραδόθηκαν χωρίς μάχη.

Θεωρείται ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει πολλές περιοχές τις τελευταίες εβδομάδες και θεωρείται τώρα πως ελέγχουν το 1/3 της χώρας, σημειώνοντας εδαφικά κέρδη σε καθημερινή βάση. Μέχρι τώρα οι πρωτεύουσες επαρχιών παρέμεναν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δέχτηκαν να αποσύρουν όλα τους τα στρατεύματα με αντάλλαγμα δέσμευση των Ταλιμπάν ότι δεν θα επιτρέψουν σε εξτρεμιστές να επιχειρούν στις περιοχές που ελέγχουν. Ωστόσο οι Ταλιμπάν δεν συμφώνησαν να σταματήσουν να μάχονται κατά των τοπικών αφγανικών δυνάμεων, για τις οποίες υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά τους να αντέξουν στην επίθεση των Ταλιμπάν.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ μιλούν για «τακτικές υποχωρήσεις» όποτε οι Ταλιμπάν σημειώνουν εδαφικά κέρδη, μα διοικητές επί του πεδίου έχουν πει στο BBC πως υπάρχουν ελλείψεις πυρομαχικών και καθυστερήσεις στην αποστολή υποστήριξης.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι επιμένει ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι πλήρως ικανές να συγκρατήσουν τους Ταλιμπάν, μα πάνω από 1.000 Αφγανοί στρατιώτες διέφυγαν στο γειτονικό Τατζικιστάν τις τελευταίες ημέρες, και έχουν υπάρξει αναφορές περί φυγής άλλων στο Πακιστάν και στο Ουζμπεκιστάν. Γειτονικές χώρες ετοιμάζονται για πιθανό κύμα προσφύγων εάν ενταθούν οι συγκρούσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού