ΤΟ NEWSBOMB ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Η επίσημη θέση του ΠΟΥ - «Μας ανησυχεί η Δέλτα, θα έρθουν και άλλες»

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Η επίσημη θέση του ΠΟΥ - «Μας ανησυχεί η Δέλτα, θα έρθουν και άλλες»

Το Newsbomb.gr και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας, για τον ρόλο του εργαστηρίου ιολογίας της Ουχάν, αλλά και το πώς θα έρθει η επιστροφή στην κανονικότητα.

Έχει συμπληρωθεί πάνω από ενάμισης χρόνος από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την επιδημία, μέχρι τότε, του κορονοϊού σε πανδημία.

Η πόλη Ουχάν μετατράπηκε στο σημείο «μηδέν» της πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν και χάνουν τις ζωές τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τη μάχη του για την επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια.

Τι έχει συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι σήμερα; Πώς η πανδημία του κορονοϊού κατάφερε να αλλάξει τις ζωές μας; Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής;

Το Newsbomb.gr αναζήτησε τις απαντήσεις στη Γενεύη, στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς, μια εκ των εκπροσώπων Τύπου του ΠΟΥ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας. Από το τωρινό, κρίσιμο σημείο, όπως το χαρακτήρισε, της πανδημίας, μέχρι το τι συνέβη στην Ουχάν και το διαβόητο εργαστήριο ιολογίας της πόλης. Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ξεκάθαρο: Μόνο ενωμένος ο πλανήτης θα καταφέρει να βγει αλώβητος από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και από όσες έρθουν στο μέλλον.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας»

Η Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς μας ανέλυσε την κατάσταση της πανδημίας αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, με τα νούμερα να είναι ξεκάθαρα ως προς την πορεία της: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας αυτή τη στιγμή. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο είχαμε μείωση των θανάτων, με 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 54.000 θανάτους. Ο αθροιστικός αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπερνά τα 183 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 4 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας.

Τα παραρτήματά μας ανά περιφέρεια κατέγραψαν σημαντική αύξηση κρουσμάτων στην αμερικανική ήπειρο. Η Ευρώπη, παρουσιάζει και εκείνη αύξηση της τάξεως του 30% ωστόσο η Αφρική έχει αύξηση θνησιμότητα κατά 23%. Όλες οι περιοχές, με εξαίρεση την Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, έχουν αύξηση θανάτων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, όπως για παράδειγμα οι μεταλλάξεις, οι κοινωνικές περιστάσεις, η μη τήρηση των κατά τόπους μέτρων αλλά και η αποχή από τον εμβολιασμό».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη, ολοένα και αλλάζει»

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι εκείνη η οποία απειλεί να «τινάξει» όλη την παγκόσμια προσπάθεια που έχει γίνει για την αναχαίτιση της πανδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως τόνισε στο Newsbomb.gr η Άμνα, παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία της πανδημίας, η οποία όπως τόνισε είναι «δυο ταχυτήτων».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πανδημία δυο ταχυτήτων. Είναι χωρισμένη ανάλογα με το τι έχουμε και τι όχι. Θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Μερικές χώρες έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού και χαμηλά νούμερα σε θανάτους και εισαγωγές σε νοσοκομεία, άλλες, ιδιαίτερα της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας, δέχονται απίστευτα χτυπήματα από την πανδημία. Ο συνδυασμός της μη τήρησης των βασικών μέτρων σε συνδυασμό με τη χαμηλή κίνηση σε εμβολιασμούς δίνει την ευκαιρία στην COVID-19 να μεταλλαχθεί, να εξαπλωθεί και τελικά να σκοτώσει. Καμία χώρα δεν είναι ασφαλής ακόμα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι επικίνδυνη και συνεχίζει να μεταλλάσσεται, κάτι το οποίο χρειάζεται παρακολούθηση διαρκώς και κινήσεις προσαρμογής στη δημόσια υγεία».

«Μας ανησυχεί η Δέλτα - Θα έρθουν και άλλες μεταλλάξεις»

Η εκπρόσωπος Τύπου Άμνα Σμαϊλμπέγκοβιτς ανέλυσε στο Newsbomb.gr το σχέδιο του ΠΟΥ για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία τόνισε πως είναι εκείνη, η οποία επικρατεί με ταχύτατους ρυθμούς.

«H μετάλλαξη Δέλτα μας ανησυχεί πραγματικά. Είναι η πλέον μεταδοτική από όσες έχουμε αντιμετωπίσει και είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος. Ενώ κάποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα, βλέπουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται σε 98 χώρες του κόσμου και εξαπλώνεται ταχύτατα σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς. Είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο της πανδημίας, και πρέπει να τονίσω ξανά πως καμία χώρα δεν είναι ασφαλής.

Θα δούμε, δυστυχώς, νέες μεταλλάξεις. Αυτό κάνουν, άλλωστε, οι ιοί, εξελίσσονται.

Το ευτύχημα είναι ότι μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να τις προλάβουμε. Το σχήμα είναι απλό: περισσότερη μεταδοτικότητα, περισσότερες μεταλλάξεις. Λιγότερη μεταδοτικότητα, λιγότερες μεταλλάξεις. Για το λόγο αυτό επιμένουμε στα μέτρα περιορισμού.

Η σωστή και επίμονη χρήση των μέτρων δημόσιας υγείας, μαζί με τον εμβολιασμό θα προστατεύσουν εμάς αλλά και το ίδιο το Σύστημα Υγείας, που έχει δοκιμαστεί»..

«Μάσκες, μέτρα και εμβόλια θα μας κρατήσουν ασφαλείς»

Το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει να «τρέχει», είναι όμως το μοναδικό μας όπλο κατά του κορονοϊού;

Η κυρία Σμαϊλμπέγκοβιτς τονίζει στο Newsbomb.gr

«Η παρακολούθηση, τα τεστ, ο εντοπισμός του κρούσματος, η καραντίνα και η περίθαλψη είναι απαραίτητα στην μάχη κατά της πανδημίας όπως και οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους έχουν δείξει πως είναι μια βάση στην οποία μπορούμε να παλέψουμε.

Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο αλλά μόνο αν αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούμε για καιρό. Τα εμβόλια, όσο ασφαλή και αποτελεσματικά και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Η άμεση διάγνωση είναι κρίσιμη για να φέρει το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο όλα αυτά τα «εργαλεία» στα οποία αναφέρθηκα θα έχουν αποτέλεσμα, αν εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και ένα δυνατό Σύστημα Υγείας πρέπει να τα παρέχει όλα αυτά».

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στην Ουχάν - Εξετάζουμε το ρόλο του εργαστηρίου ιολογίας»

Το σημείο «μηδέν» της πανδημίας είναι η πόλη Ουχάν της Κίνας. Εκεί, άλλωστε, εντοπίστηκε και το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού.

Στην πόλη, ωστόσο, βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο Ιολογίας της Ασίας, ενώ λίγα τετράγωνα μακριά η υπαίθρια αγορά όπου καταγράφηκε (επίσημα τουλάχιστον) το πρώτο κρούσμα covid.

Η υπαίθρια αγορά της Ουχάν

Ζητήσαμε την επίσημη θέση του ΠΟΥ για το αν το εργαστήριο Ιολογίας σχετίζεται με την πανδημία αλλά και τι ανακάλυψε το κλιμάκιό του, που βρέθηκε στην Ουχάν:

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει όλα τα δεδομένα που συνέλλεξαν τα τεχνικά κλιμάκιά μας στην Ουχάν. Η τεχνική ομάδα ετοιμάζει μια έκθεση, βασισμένη στα ευρήματα και σε μελέτες, την οποία θα παρουσιάσει στον Γενικό Διευθυντή. Εκείνος και τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα οργανώσουν τα επόμενα βήματα. Όπως ανακοίνωσε, άλλωστε και ο Γενικός Διευθυντής, Τέντρος Γκεμπρεγεσούς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα χρειαστεί πολλή μελέτη και έρευνα σε διαφορετικούς τομείς. Πρέπει να ανακαλύψουμε τι συνέβη στην υπαίθρια αγορά, αν ο ιός προήλθε από την τροφική αλυσίδα μεταφοράς αλλά και το ρόλο του εργαστηρίου και αν σχετίζεται με τις υποθέσεις που υπάρχουν και έχουν καταγραφεί».

Η συνέντευξη Τύπου του κλιμακίου του ΠΟΥ στην Ουχάν

«Θα δούμε και άλλες πανδημίες στο μέλλον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Φυσικά, η ανησυχία όλων είναι αν ο πλανήτης βιώσει μία νέα πανδημία.

«Η Covid-19 εξέθεσε τα κενά που υπάρχουν, εξέθεσε το επίπεδο ετοιμότητας κυβερνήσεων και οργανισμών. Έδειξε όμως και το λόγο που πρέπει ενωμένοι να δράσουμε για να καλλιεργήσουμε ένα διεθνές σύστημα υγείας ώστε να αποκτήσουμε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. H covid-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας από τη δεκαετία του '40, ωστόσο δεν θα είναι το τελευταίο έκτακτο υγειονομικό περιστατικό.

Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο, όπως η Covid-19 μόνη. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια βάση υγείας με συγκεκριμένες αρχές ώστε μπορέσουμε να εντοπίσουμε νωρίς τους κινδύνους και να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές. Ο κόσμος πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένος, να προβλέπει, να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις πανδημίες συντονισμένα. Όλα τα έθνη πρέπει να δουλέψουν προς μια κατεύθυνση σχεδιασμού για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας, ώστε να μην αντιμετωπιστούν ξανά τα κενά που είδαμε με τον κορονοϊό. Θα χρειαστεί μια προσέγγιση της λογικής «One Health», η οποία θα έχει ως αντικείμενο την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, του πλανήτη γενικά και έτσι θα έχουμε μια κοινωνία με παγκόσμια ετοιμότητα σε όλους τους τομείς για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας».

«Πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως το 10% κάθε έθνους μέχρι το Σεπτέμβρη»

Αναφορικά με τα εμβόλια και την επόμενη ημέρα της πανδημίας, το σχέδιο του ΠΟΥ να είναι συγκεκριμένο ώστε να επιτευχθεί ένα «δίχτυ» παγκόσμιας ασφάλειας.

«Μέχρι τις 5 Ιουλίου είχαν γίνει 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, υπάρχει μια σοκαριστική ανισορροπία στη διάθεση των εμβολίων. Μόνο το 14,9% των δόσεων έχουν χορηγηθεί σε φτωχότερες χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, ένα ποσοστό της τάξεως του 46,7%.

Οι πιο ανεπτυγμένες χώρες έχουν χορηγήσει 63 φορές περισσότερες δόσεις σε σχέση με αυτές τις χώρες που ανέφερα. Ο στόχος μας είναι να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας μέχρι το Σεπτέμβρη, το 40% μέχρι το τέλος της χρονιάς και το 60% μέχρι την άλλη χρονιά. Είναι κρίσιμα σημεία, στα οποία πρέπει να επιτύχουμε για να έρθει το τέλος της πανδημίας.

Πρέπει να εμβολιάσουμε τους ευπαθείς. Χρειαζόμαστε τις χώρες να μοιράζουν τις δόσεις των εμβολίων. Χρειαζόμαστε τις ανεπτυγμένες χώρες να βοηθήσουν τις όχι και τόσο πλούσιες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα Μέλη του να παρέχουν οικονομική βοήθεια ώστε να κλείσουν τα κενά ανισότητας, να παρέχουν πρόσβαση σε εμβόλια και προμήθειες, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να φέρουμε το τέλος της πανδημίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.