ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Απελπισμένοι Ιρανοί συρρέουν στην Αρμενία για να εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Απελπισμένοι Ιρανοί συρρέουν στην Αρμενία για να εμβολιαστούν

Στο Ιράν, η ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών κατά της COVID-19 γίνεται καθημερινά όλο και πιο επιτακτική, με αποτέλεσμα πλήθος πολιτών να συρρέει στη γειτονική Αρμενία για την πολυπόθητη ανοσοποίηση.

Ένα κύμα νέων μολύνσεων κορονοϊού στο Ιράν, που τροφοδοτείται από την ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή δέλτα, απειλεί να γονατίσει τα νοσοκομεία της χώρας.

Καθώς αυξάνονται οι θάνατοι και οι πολίτες φοβούνται ότι η ημέρα του εμβολιασμού τους αργεί ακόμη, χιλιάδες απελπισμένοι Ιρανοί παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους: συρρέουν στη γειτονική Αρμενία.

Στο πρώην σοβιετικό έθνος του Καυκάσου, όπου η λήψη εμβολίων καθυστέρησε εν μέσω μίας έντονης διστακτικότητας, οι αρχές καταβάλλουν δωρεάν δόσεις σε ξένους επισκέπτες - ένα όφελος για τους Ιρανούς που φοβούνται για τη ζωή τους και κουράστηκαν να περιμένουν.

«Θέλω απλώς να εμβολιαστώ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ahmad Reza Bagheri, ένας 23χρονος κοσμηματοπώλης σε μια στάση λεωφορείου στην Τεχεράνη, δείχνοντας τη διαβητική μητέρα του την οποία είχε μαζί του στο οδικό ταξίδι των 20 ωρών, με προορισμό την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

Ο θείος του έχει ήδη λάβει την πρώτη του δόση στην πόλη και σύντομα θα κανει και τη δεύτερη. Τέτοιες ιστορίες έχουν κυριαρχήσει στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ορδές Ιρανών κατευθύνονται προς την Αρμενία με λεωφορεία και αεροπλάνα.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων και των κατοίκων, αντιπροσωπεύουν έως και τους μισούς από τους περίπου 110.000 ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στη χώρα.

Η Αρμενία χορηγεί τα εμβόλια AstraZeneca, το ρωσικό Sputnik V και το CoronaVac της Κίνας. Στο Ιράν, το οποίο έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στη Μέση Ανατολή, λιγότερο από το 2% των 84 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας έχει λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση Our World in Data.

Αν και η χώρα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις έχει εισαγάγει ορισμένα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια, εντάχθηκε στο πρόγραμμα COVAX που υποστηρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο για την ανταλλαγή εμβολίων και ανέπτυξε τρία από τα δικά της εμβόλια, οι δόσεις παραμένουν σπάνιες.

Οι αρχές δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη μη ιατρικούς εργαζόμενους και άτομα κάτω των 60 ετών και υπόσχονται ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. «Δεν μπορώ να περιμένω τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο Ali Saeedi, ένας 39χρονος έμπορος ενδυμάτων που περιμένει επίσης να ξεκινήσει το ταξίδι σε σταθμό λεωφορείων της Τεχεράνης.

«Οι αξιωματούχοι έχουν καθυστερήσει τα σχέδιά τους για δημόσιο εμβολιασμό πολλές φορές Θα πάω στην Αρμενία να το κάνω» λέει. Άλλοι, όπως ο 27χρονος γραμματέας Bahareh Khanai, βλέπουν το ταξίδι ως μία πράξη πατριωτισμού, διευκολύνοντας το τρομακτικό καθήκον εμβολιασμού που αντιμετωπίζουν οι ιρανικές αρχές.

Παραμένει ασαφές πόσοι Ιρανοί έχουν κάνει το ταξίδι για εμβολιασμό, καθώς η Αρμενία είναι επίσης ένας δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινές αποδράσεις. Αλλά κάθε μέρα, δεκάδες λεωφορεία, ταξί και πτήσεις περνούν περίπου 500 Ιρανούς ​​από τα σύνορα.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προσθέσει τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις από το Ιράν προς το Ερεβάν. Το κόστος των εκδρομών με λεωφορείο έχει διπλασιαστεί καθώς χιλιάδες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που είδαν την πανδημία να πλήττει τη βιομηχανία τους, καταγράφουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στα κέρδη τους . Το κύμα των Ιρανών πλημμύρισε τα κέντρα διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό της Αρμενίας, αφήνοντας εγκλωβισμένους στα διαδικαστικά, ανέφερε το ιρανικό ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA, αναφέροντας αρκετές λιποθυμίες από τη ζέστη.

Στο Ερεβάν, εκατοντάδες Ιρανοί συνωστίζονται για να κάνουν ένα εμβόλιο, και πολλοί κοιμούνται στους δρόμους για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο σκεύασμα.Στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αρμενίας, οι Ιρανοί ακούνε τη μουσική της πατρίδας τους έξω από κέντρα εμβολιασμού και χειροκροτάνε, καθώς λαμβάνουν δόσεις, δείχνουν βίντεο.

«Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η ανθρωπιστική μας πράξη θα γινόταν τόσο δημοφιλής, θα εξαπλωνόταν τόσο πολύ και θα είχαμε μια τόσο μεγάλη ροή ξένων», δήλωσε ο υπουργος Υγείας της Αρμενίας Anahit Avanesyan. «Οι πολίτες μας είναι η προτεραιότητά μας, αλλά επαναλαμβάνω ξανά ότι η πανδημία δεν αναγνωρίζει την ιθαγένεια».

Αλλά ακόμη και αν οι Αρμενικές αρχές ενθαρρύνουν τον τουρισμό εμβολιασμού, ο μεγάλος αριθμός Ιρανών που πλημμυρίζουν τα κέντρα εμβολιασμού ώθησε την Αρμενία να αυστηροποιήσει τους κανόνες.

Αρχικά, οι Ιρανοί που αναζητούσαν εμβόλια κατευθύνθηκαν σε κλινικές στη νότια συνοριακή πόλη Meghri. Ένας τοπικός γιατρός, μιλώντας στο The Associated Press με την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, ανέφερε ότι είδε τουλάχιστον 100 Ιρανούς να εμβολιάζονται εκεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να εμβολιαστούν μόνο σε πέντε καθορισμένες κινητές κλινικές AstraZeneca στο Ερεβάν και, σε μια προφανή προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού τομέα της χώρας, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες στην Αρμενία πριν εμβολιαστούν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Newsbomb.gr: Σοβαρό επεισόδιο με άλλο αστυνομικό είχε ο κατηγορούμενος της Ηλιούπολης