ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια και Νότια Κορέα επαναφέρουν τις γραμμές άμεσης επικοινωνίας

Oι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας
Oι ηγέτες Βόρειας και Νότιας Κορέας
ΑΡ

Αποκαταστάθηκε η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας που είχε κοπεί μονομερώς απο την Πιονγιάνγκ τον περασμένο Ιούνιο.

Οι δύο Κορέες συμφώνησαν να επαναφέρουν σε λειτουργία τους διαύλους επικοινωνίας τους που είχαν κοπεί, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Η Βόρεια Κορέα είχε αναστείλει μονομερώς την επικοινωνία με τη Σεούλ τον Ιούνιο του 2020, εκφράζοντας την οργή της για την αποστολή τυπωμένου προπαγανδιστικού υλικού από αντικαθεστωτικούς στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν, αντάλλαξαν αρκετές προσωπικές επιστολές από τον Απρίλιο και συμφώνησαν να αποκατασταθεί η διμερής επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυανού Οίκου.

Σκοπός είναι να υπάρξει οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών, κατά την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι όλοι οι διακορεατικοί δίαυλοι επικοινωνίας επαναλειτουργούν από τις 10:00 (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας) κατόπιν συμφωνίας των δύο ηγετών.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών βελτιώθηκαν το 2018, όταν οι ηγέτες τους συναντήθηκαν τρεις φορές. Το καλό κλίμα ωστόσο χάλασε μετά την κατάρρευση της δεύτερης Συνόδου Κορυφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η ένταση αργότερα επιδεινώθηκε λόγω του προπαγανδιστικού υλικού που έφθασε στα σύνορα μέσω αντικαθεστωτικών που είχαν καταφύγει στη Νότια Κορέα.

Αυτό οδήγησε τελικά την Πιονγιάνγκ να διακόψει όλους τους στρατιωτικούς και πολιτικούς δεσμούς επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ των ηγετών.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζήτησε την αποκατάσταση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» και την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο Κορέες παραμένουν τεχνικά σε πόλεμο, διότι ο πόλεμος της Κορέας 1950-1953 έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Ο κ. Μουν ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προκειμένου η Βόρεια Κορέα να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους της με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, με ιστορικές συνόδους κορυφής μεν αλλά χωρίς να καταγραφεί απτή πρόοδος.

Με πληροφορίες απο ΒΒC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες