ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: 15 στρατιωτικοί νεκροί και έξι αγνοούμενοι σε επίθεση τζιχαντιστών

Μάχες στην Αφρική
AP Photo

Δεκαπέντε μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν το Σάββατο και άλλα έξι «αγνοούνται» έπειτα από «τρομοκρατική» επίθεση στην περιφέρεια Τοροντί (νοτιοδυτικά), κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε αργά την Κυριακή (1/8) το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο εξήγησε ότι δυνάμεις ασφαλείας που εκτελούσαν αποστολή ανεφοδιασμού αρχικά «έπεσαν σε ενέδρα ένοπλων ομάδων τρομοκρατών» προτού στρατιωτικοί που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τραυματίες χτυπηθούν από «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό».

Ο απολογισμός της επίθεσης, που διαπράχθηκε το Σάββατο περίοπου στις 11:00 (τοπική ώρα· 13:00 ώρα Ελλάδας) είναι «15 στρατιωτικοί πεσόντες, επτά τραυματίες, 6 αγνοούμενοι», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Χερσαίες δυνάμεις με «την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας» διεξάγουν «επιχείρηση-σκούπα στην περιοχή» για να πιάσουν «τους τρομοκράτες», συνεχίζει το κείμενο.

Η περιφέρεια Τοροντί βρίσκεται νοτιοδυτικά της Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια θέατρο αιματηρών επιθέσεων τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Τοροντί έχει μετατρέπεται συχνά στο θέατρο επιθέσεων του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Σαχάρα (ΙΚΣ) και της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ, ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα).

Οι επιθέσεις φερόμενων ως τζιχαντιστών στην περιοχή Τιλαμπέρι βάζουν ολοένα πιο συχνά στο στόχαστρο αμάχους. Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 33 χωρικοί δολοφονήθηκαν σε δυο χωριστές επιθέσεις, την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τετάρτη, βορειότερα, κοντά στα σύνορα του Νίγηρα με το Μαλί.

Η περιοχή παραμένει αποσταθεροποιημένη, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ασφάλεια.

Δύναμη περίπου 1.200 ανδρών του στρατού του Τσαντ, τους οποίους συνοδεύει η φήμη ότι είναι οι πλέον εμπειροπόλεμοι σε όλη την περιφέρεια, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των τριεθνών συνόρων στο πλαίσιο της δράσης της πολυεθνικής αντιτζιχαντιστικής συμμαχίας G5 Σαχέλ, στην οποία συνεισφέρουν στρατεύματα η Μαυριτανία, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και το Τσαντ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ξύπνησε 37 ετών και νόμιζε πως είναι 16 – Πώς «σβήστηκαν» 20 χρόνια αναμνήσεων