ΚΟΣΜΟΣ

Όλαφ Σολτς: Το αουτσάιντερ που ονειρεύεται την καγκελαρία της Γερμανίας

Όλαφ Σολτς Γερμανία Σοσιαλδημοκράτες εκλογές
Ο υποψήφιος του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κάνει την έκπληξη δημοσκοπικά έναν μήνα πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Associated Press/AXEL SCHMIDT

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την γερμανική καγκελαρία όντας το απόλυτο αουτσάιντερ, ωστόσο έναν μήνα πριν τις εκλογές βλέπει τον εαυτό του ως διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου την υποψηφιότητα του ως υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του ο Όλαφ Σολτς επικαλέστηκε κατ' επανάληψη την κυβερνητική εμπειρία του, σε μια έμμεση αντιδιαστολή προς την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δεν διαθέτει αντίστοιχη πείρα, ενώ υποσχέθηκε μεταξύ άλλων κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2045 και κατώτατο μισθό στα 12 ευρώ την ώρα ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας του.

Αρχικά, η υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς δεν ενθουσίασε. Μάλιστα, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου έκαναν λόγο για επερχόμενη πανωλεθρία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), καθώς μέχρι και τα τέλη του Ιουνίου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον άλλοτε ισχυρό πόλο της Γερμανίας να λαμβάνει 14-16%.

Όλα άλλαξαν όταν ο υποψήφιος του CDU/CSU για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, εμφανίστηκε σε βίντεο, κατά την επίσκεψη του στις πληγείσες περιοχές από τις φονικές πλημμύρες, να γελάει, την ώρα που ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος κ. Σταϊνμάιερ εξέφραζε την θλίψη για τα θύματα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ καλύπτεται με επικριτικό σχολιασμό από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ. «Δεν μπορεί και να συμπονάς και να γελάς. Δεν γίνεται», ήταν το σχόλιο της BILD, χαρακτηριστικά.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Άρμιν Λάσετ ξεκαρδίζεται στο παρασκήνιο ενώ ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος μιλάει για τα θύματα είναι άσεμνος και εξωφρενικός. Λένε ότι σε περιόδους κρίσης, εμφανίζεται ο χαρακτήρας. Όποιος γελάει σε τόσο δύσκολες καταστάσεις χωρίς να συναισθάνεται, αποκλείει ο ίδιος τον εαυτό του», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ ο επικεφαλής του SPD στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία Τόμας Κουρσνάτι δήλωσε άναυδος. «Απλώς δεν μπορώ να το πιστέψω», έγραψε στο Twitter.

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Η αντιπαράθεση CDU/CSU ευνοεί τον Σολτς

Ο μόνος που φαίνεται ότι είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην υποψηφιότητα του Όλαφ Σολτς, ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος σε συνέντευξη του στα τέλη Απριλίου δήλωσε την στήριξη του προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος έβλεπε τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός το, ως τον πραγματικό νικητή της εσωτερικής μάχης εξουσίας στο CDU και το CSU. Ειδικότερα, είχε εκτιμήσει ότι «Από τη μία πλευρά, αυτές οι αντιπαραθέσεις βοηθούν τους Πράσινους, αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι περισσότερο από παράσταση δευτεροκλασάτου θιάσου. Από την άλλη πλευρά, η εσωτερική τους διαμάχη βοηθά κάποιον που έχει σοβαρή κυβερνητική και διεθνή εμπειρία: τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα βλέπει με γαλήνια ευχαρίστηση πώς το CDU και το CSU διχάζονται».

Ο Σρέντερ εξεφρασε επίσης σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ: «Δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, δεν ξέρει πώς να σταθεί σε μεγάλους οργανισμούς, δεν έχει καμία διεθνή εμπειρία, εκτός από ότι ήταν επικεφαλής του γραφείου ενός Πράσινου ευρωβουλευτή – ό,τι και να μπορεί να σημαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Προβάδισμα του SPD έναντι του CDU για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL/NTV, οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέρασαν μπροστά από τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά μετά από 15 έτη και μόλις έναν μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ειδικότερα, το SPD έχει αυξήσει τη δύναμή του κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 23%, ενώ οι CDU/CSU έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 22% και οι Πράσινοι έχασαν επίσης μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 18%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με το Forsa, είναι η πρώτη φορά που το SPD προηγείται των CDU/CSU από τον Οκτώβριο 2006, ενώ οι χριστιανικές ενώσεις καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό τους από την ίδρυση του ινστιτούτου το 1984.

Τα σενάρια και οι συνεργασίες

Ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε την Πέμπτη «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των προσεχών ομοσπονδιακών εκλογών είναι εντελώς ανοιχτό». Παράλληλα δεν απέκλεισε την συνεργασία με το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die LInke) μετά τις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, όπως δεν την έχει αποκλείσει μέχρι τώρα ούτε και ο Όλαφ Σολτς.

Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στα δίκτυα RTL/NTV, δήλωσε «Θεωρώ ανάρμοστο το γεγονός ότι η Αριστερά απαιτεί μεν να σωθούν άνθρωποι στην Καμπούλ, αλλά ταυτόχρονα απέχει από την ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για να δοθεί η ανάλογη εντολή στις ένοπλες δυνάμεις (Bundeswehr). Αυτό που χρειάζονται οι στρατιώτες μας είναι η πλήρης υποστήριξη από το κοινοβούλιο. Η Αριστερά όμως την αρνήθηκε».

Ο ΓΓ του SPD δεν αποκλείει μια μετεκλογική συνεργασία με την Αριστερά, ωστόσο θέτει ορισμένες προϋποθέσεις: «Αγωνιζόμαστε για το πρόγραμμά μας και τις αρχές μας. Και αυτά περιλαμβάνουν την σαφή δέσμευση υπέρ των διατλαντικών σχέσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, θα δούμε ακριβώς από κοντά με ποιους μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», διευκρίνισε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Ντίτμαρ Μπαρτς, συνεχίζει να προσβλέπει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και Φιλελεύθερους (FDP) μετά τις εκλογές παρά τις χαμηλές επιδόσεις του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και οι Πράσινοι δεν αποκλείουν τίποτα. Εμείς με τη σειρά μας λέμε: Εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) δεν θα ορίσει ξανά καγκελάριο, πρέπει να ψηφίσετε την Αριστερά», δήλωσε ο Μπαρτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.