ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Μαζική φυγή Αφγανών προς τα σύνορα μετά το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης

μαζική φυγή Αφγανών
AP

Πλήθη Αφγανών συρρέουν στα σύνορα μετά το τέλος της επιχείρησης αερομεταφοράς.

Πλήθη που επιδιώκουν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν συρρέουν στα σύνορα της χώρας, ενώ μεγάλες ουρές δημιουργούνταν σε τράπεζες την Τετάρτη, καθώς το κενό διακυβέρνησης μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποια θα είναι η αντίδραση/ διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης που φαντάζει όλο και πιο πιθανή.

Ισλαμιστικές πολιτοφυλακές εστίαζαν τις προσπάθειές τους για να διατηρηθούν τράπεζες, νοσοκομεία και κυβερνητικοί μηχανισμοί σε λειτουργία μετά την τελική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, που ολοκλήρωσαν τη γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς στην Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος της εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια.

Με το αεροδρόμιο της Καμπούλ να μην είναι πλέον σε λειτουργία, λαμβάνουν χώρα προσπάθειες σε ιδιωτικό επίπεδο για να διαφύγουν από τη χώρα Αφγανοί που φοβούνται αντίποινα από τους Ταλιμπάν, με προορισμούς το Ιράν, το Πακιστάν και χώρες της κεντρικής Ασίας.

Στο Τορχάμ, μεγάλο συνοριακό πέρασμα προς το Πακιστάν, ανατολικά του Περάσματος Χαϊμπέρ, Πακιστανός αξιωματούχος είπε πως «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων περιμένουν στην αφγανική πλευρά για το άνοιγμα των πυλών». Χιλιάδες άνθρωποι επίσης συγκεντρώνονταν στο Ίσλαμ Κάλα, μεταξύ του Αφγανιστάν και του Ιράν.

Πάνω από 123.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Καμπούλ στο πλαίσιο της επιχείρησης αερομεταφοράς της οποίας ηγήθηκαν οι ΗΠΑ αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη στα μέσα του Αυγούστου, ωστόσο έχουν μείνει πίσω δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί που θεωρείται ότι διατρέχουν κίνδυνο.

Η UNHCR των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως μέχρι και μισό εκατομμύριο Αφγανοί θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μέχρι το τέλος του έτους. Από μόνη της η Γερμανία υπολογίζει ότι 10.000 – 40.000 Αφγανοί που συνεχίζουν να εργάζονται για οργανισμούς ανάπτυξης στο Αφγανιστάν δικαιούνται να μεταφερθούν στη Γερμανία εάν νιώθουν ότι είναι σε κίνδυνο.

Θα χρειάζονταν ημέρες ή εβδομάδες για να μπορέσουν οι Ταλιμπάν να ολοκληρώσουν διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και την Τουρκία για το πώς θα λειτουργεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σε ψήφισμα τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση για αυτούς που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, μα δεν υπήρξε αναφορά στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, ένα βήμα το οποίο υποστηρίζεται από τη Γαλλία και άλλους.

Οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει αμνηστία για όλους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις κατά τον πόλεμο. Επίσης έχουν καλέσει τους Αφγανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας, υποσχόμενοι να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της επιδίωξής τους να φανούν πιο μετριοπαθείς σε σχέση με το παρελθόν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Aφγανιστάν: Πέντε μύθοι γύρω από μία προδιαγεγραμμένη καταστροφή

Ανασχηματισμός: Οι «χειρουργικές» αλλαγές, η απόδοση ευθυνών και ο διακομματικός χαρακτήρας

Ρουμπέν Σεμέδο: Η ιατροδικαστική έκθεση, οι καταθέσεις των κοριτσιών και το «χακάρισμα» της μάνας