ΚΟΣΜΟΣ

Τόνι Μπλερ: Η Δύση να ετοιμαστεί για βιο-τρομοκρατία – Απειλή «πρώτης τάξης» ο Ισλαμισμός

βιοτρομοκρατία
AP

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε προειδοποιήσεις για τις απειλές που εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει η Δύση.

Ο Ισλαμισμός παραμένει «πρώτης τάξης» απειλή ασφαλείας, και η Δύση θα έπρεπε να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρήσης βιολογικών όπλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματά τους μετά από 20 χρόνια, και η Βρετανία φοβάται πως η επιστροφή της οργάνωσης και το κενό που αφήνει πίσω της η χαοτική απόσυρση της Δύσης θα επιτρέψει σε τρομοκράτες από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσουν προγεφύρωμα στη χώρα.

«Ο Ισλαμισμός, τόσο η ιδεολογία όσο και η βία, είναι μια πρώτης τάξης απειλή ασφαλείας, και, αν αφεθεί ανεξέλεγκτος, θα έρθει σε εμάς, ακόμα και εστιασμένος μακριά μας, όπως έδειξε η 9/11» είπε ο Μπλερ σε μια ομιλία του στο think tank RUSI.

Τόνι Μπλερ
Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ.AP

Όπως υπογράμμισε, η Δύση πρέπει να αξιολογήσει την τρωτότητά της. «H Covid-19 μας δίδαξε για τα θανάσιμα παθογόνα. Οι πιθανότητες βιο-τρομοκρατίας μπορεί να μοιάζουν επιστημονική φαντασία. Μα θα ήταν σοφό τώρα να προετοιμαστούμε για την πιθανή χρήση τους από μη κρατικούς δρώντες» είπε σχετικά.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, που έστειλε βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν το 2001, είπε πως, με περιορισμένη διάθεση για στρατιωτικές επεμβάσεις από πλευράς των ΗΠΑ, η Βρετανία θα έπρεπε να συνεργαστεί πιο στενά με ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ανάπτυξη δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση της απειλής σε τομείς όπως το Σαχέλ, στην Αφρική. «Η αντιτρομοκρατία από μόνη της δεν θα εξαφανίσει μια παγιωμένη απειλή…χρειαζόμαστε δυνάμεις επί του πεδίου. Φυσικά η προτίμησή μας είναι οι δυνάμεις αυτές να είναι τοπικές, μα αυτό δεν θα είναι πάντα δυνατόν» είπε σχετικά.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο ζωγράφος που βρέθηκε κρεμασμένος στη Ραφήνα - Το 2013 είχε σκοτώσει τη μάνα του

Έρχεται αύξηση όλων των καθαρών μισθών από το 2022 - Υπολογίστε το όφελος

Μίκαελ Σουμάχερ: «Ραγδαία η βελτίωση της υγείας του» - Αποκαλύψεις από ντοκιμαντέρ του Netflix