ΚΟΣΜΟΣ

Μοχάμεντ Άλι: Σπάνιοι πίνακες του μεγάλου πυγμάχου πουλήθηκαν για 1 εκατομμύρια δολάρια

O θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι
O θρύλος της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι
ΑΡ

Μια σπάνια συλλογή απο σχέδια, σκίτσα και πίνακες που είχε φιλοτεχνήσει ο πρωταθλητής της πυγμαχίας, Μοχάμεντ Άλι πωλήθηκε σε δημοπρασία για σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια

Περίπου 26 έργα τέχνης που είχε φιλοτεχνήσει όσο ζούσε ο θρύλος της πυγμαχίας βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams στη Νέα Υόρκη. Ένα από τα πιο αναμενόμενα έργα, το Sting Like a Bee, «έπιασε» 425.000 δολάρια, τιμή 10 φορές μεγαλύτερη δηλαδή από ότι αναμενόταν πριν από την πώληση.

Ο Μοχάμεντ ‘Αλι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές, ακτιβιστές και ποιητές, οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες ωστόσο ήταν λιγότερο γνωστές. Ο οίκος Bonhams είπε ότι ζωγράφιζε όλη του τη ζωή - ενθαρρυμένος από τον πατέρα του που ήταν επαγγελματίας καλλιτέχνης και τελικά πήρε μαθήματα από τον καλλιτέχνη LeRoy Neiman.

O Mοχάμεντ Άλι το 2010 στο Λας ΒέγκαςΑ.Ρ

«Ο Μοχάμεντ Άλι ήταν ένα πολιτισμικό σύμβολο που καθόρισε μια γενιά. Το έργο τέχνης του απεικονίζει τα θέματα που ήταν στην καρδιά του: πυγμαχία, πολιτικά δικαιώματα, θρησκεία και παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπισμό» δήλωσε η Helen Hall, διευθύντρια του τμήματος λαϊκής κουλτούρας στα Bonhams, πριν από την πώληση.

Τα έργα βγήκαν σε δημοπρασία από τον συλλέκτη τέχνης και φίλο Rodney Hilton Brown, ο οποίος είπε ότι ο Άλι σχεδίασε τις πρώτες του τρεις εικόνες μετά από έναν αγώνα στη Βοστώνη το 1977. Η συνολική τιμή πώλησης των 945.524 δολαρίων, ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από ό, τι είχε αναμενόμενο.

Το Sting Like a Bee ζωγραφίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Freedom Road στο Μισισιπή το 1978 και είναι το μόνο έργο που περιλαμβάνει ένα πλήρες ποίημα του Μοχάμεντ Άλι ανακοίνωσε ο οίκος Bonhams.

«Πετούσε πράγματι σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σαν μέλισσα! Ναι, αν ήσουν έξυπνος έτρεχες σαν εμένα!" Ο Αλί περιέγραφε συχνά το στυλ πυγμαχίας του ως…πτήση πεταλούδας και τσίμπημα μέλισσας.

O θρυλικός πυγμάχος το 1974Α.Ρ

Ένας κόκκινος, λευκός και μπλε πίνακας του 1979 σε καμβά, με τις λέξεις «I Love You America», πωλήθηκε για 150.000 δολάρια, και ένα σκίτσο με στυλό του 1967 που συνέκρινε το Ισλάμ με τον Χριστιανισμό «έπιασε» 24.000 δολάρια, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο Μοχάμεντ Άλι, ο άνθρωπος που έκανε συνώνυμο το όνομά του με την πυγμαχία, ο θρύλος του αθλήματος πέθανε το 2016 σε ηλικία 74 ετών, μετά από πολυετή μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον.

O Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη - «Όχι νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους»

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Γλυκά Νερά: Βίντεο με την Καρολάιν ένα μήνα πριν τη δολοφονία – Τι βρήκαν στο κινητό του 32χρoνου