ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
AP IMAGES

Αυστρία: Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, παραιτήθηκε από την καγκελαρία.

Την παραίτησή του από το αξίωμα του καγκελάριου της Αυστρίας ανακοίνωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπό το βάρος του σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε στη χώρα και ερευνάται ο ίδιος.

Όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος καγκελάριος, πρότεινε για διάδοχό του τον υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Παραδέχομαι πως δεν είναι μια εύκολη απόφαση για εμένα. Η χώρα όμως είναι πιο σημαντική από ένα πρόσωπο. Αυτό που χρειάζεται η Αυστρία είναι σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κούρτς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Η έρευνα αφορά διάφορα ποινικά αδικήματα από μέρους του Κουρτς και άλλων εννέα υπόπτων, καθώς και τριών οργανισμών. Έγιναν έφοδοι την Τετάρτη, μεταξύ άλλων στην έδρα του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης, του ÖVP, και στην καγκελαρία.

Ο 35χρονος ηγέτης της αυστριακής δεξιάς κατήγγειλε την περασμένη Τετάρτη τις «κατασκευασμένες» κατηγορίες και πρόσθεσε πως «προφανώς» θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του –«δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να θεωρούμαι υπεύθυνος για την παραμικρή αξιόποινη ενέργεια», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του– και διατράνωσε πως «θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι όλων των ψευδών κατηγοριών σε βάρος μου με όλα τα νομικά και δημοκρατικά μέσα που διαθέτω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Αθηνών - Λαμίας: Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Σάκη

Σεισμός στην Κρήτη: Είδαν τους... λογαριασμούς και δεν το πίστευαν!

Η Σπυριδούλα του MasterChef «έσπασε» τη σιωπή της για το ροζ βίντεο