ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Ρίτσαρντ Γκιρ μάρτυρας κατηγορίας κατά του Ματέο Σαλβίνι για το πλοίο Open Arms

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ
A.P

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι παραπέμφθηκε σε δίκη στη Σικελία, κατηγορούμενος ότι απέτρεψε τον ελλιμενισμό του σκάφους μεταναστών Open Arms τον Αύγουστο του 2019. Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του, είναι ο διάσημος ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ.

Το καλοκαίρι του 2019, όταν το σκάφος Open Arms παρέμενε ανοικτά των ακτών του νησιού Λαμπεντούζα χωρίς άδεια αποβίβασης, ο Αμερικανός ηθοποιός, επιβιβάστηκε στο πλοίο για να μεταφέρει τρόφιμα στους μετανάστες.

«Πέρα από τα θεαματικά στοιχεία της παρουσίας ενός διάσημου ηθοποιού - είπε ο εισαγγελέας Φραντσέσκο Λο Βόι - θα έχει να αναφέρει πολλά στοιχεία για τις συνθήκες στο πλοίο» είπε ο εισαγγελέας του Παλέρμο.

Διαμαρτυρία έξω απο το δικαστήριο του ΠαλέρμοΑ.Ρ

Ο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια της Ιταλίας για τα σκάφη διάσωσης, εγκλωβίζοντας δεκάδες μετανάστες που σώθηκαν από τη Μεσόγειο σε ένα ισπανικό σκάφος διάσωσης για τρεις εβδομάδες, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες Ο ευρω-σκεπτικιστής λαϊκιστής πολιτικός αρνείται τις κατηγορίες απαγωγής και παράλειψης καθήκοντος. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

O Ρίτσαρντ Γκιρ στο Οpen Arms το 2019Α.Ρ

Την ημέρα έναρξης της δίκης, ο δικαστής επέτρεψε σε όλους τους μάρτυρες και από τις δύο πλευρές να καταθέσουν. Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κατηγορούμενος χλεύασε την παρουσία του Ρίτσαρντ Γκιρ. «Αναρωτιέμαι πόσο σοβαρό είναι το γεγονός ότι ο Ρίτσαρντ Γκιρ από το Χόλιγουντ πρόκειται να καταθέσει για τη συμπεριφορά μου σε μια δίκη», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

Ο αποκλεισμός του πλοίου είχε προκαλέσει κατακραυγή και διχασμό στην κυβέρνηση συνασπισμού εκείνη την εποχή. Το κόμμα του Σαλβίνι ανήκε στο κυβερνητικό σχήμα μαζί με το αντικαθεστωτικό Κίνημα Πέντε Αστέρων. Τον περασμένο Ιούλιο, η Γερουσία ψήφισε υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του.

Ο Ματέο ΣαλβίνιΑ.Ρ

Ο Κόντε είχε χαρακτηρίσει τον Σαλβίνι «εμμονικό» με το να κρατά τους μετανάστες μακριά από τα ιταλικά λιμάνια. Το 2019 η φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms κατέθεσε μήνηση κατά του Σαλβίνι για τον αποκλεισμό του πλοίου που έληξε στις 20 Αυγούστου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πολλοί από τους μετανάστες είχαν ήδη εγκαταλείψει το πλοίο. Ο ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Όσκαρ Καμπς είπε στους δημοσιογράφους έξω από τη δίκη το Σάββατο ότι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να πολιτικοποιείται.

«Η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα, είναι υποχρέωση όχι μόνο για τον καπετάνιο αλλά και για όλα τα κράτη», είπε.
Το δικαστήριο διέκοψε μετά από αρκετές ώρες. Μια νέα ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 17 Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Η δήλωση-βόμβα της υπεύθυνης για τα όπλα στην παραγωγή - «Δεν ήμουν έτοιμη»

The Voice: Η Κερκυραία καλλονή που «τρέλανε» τους κριτές από τις πρώτες νότες (video)

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor