ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θετικός ο Μπάιντεν για τα F-16 – Δεν είναι πιθανή η δημιουργία Ευρωστρατού

Ερντογάν G20
Ο Τούρκος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου G20 στη Ρώμη.
AP Photo/Domenico Stinellis

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τη διήμερη παρουσία του στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, υπογραμμίζοντας πως παρά τα παράπονα που έχει η Τουρκία από τις ΗΠΑ, είδε θετική διάθεση από τον Τζο Μπάιντεν στο θέμα των F-16.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, πραγματοποιήθηκε τελικά την Κυριακή (31.10) στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου των G20. Παρά το «ψυχρό» κλίμα που παρατηρήθηκε και την αμηχανία που έγινε εμφανής ακόμα και μέσα από τις φωτογραφίες στο meeting room όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μια εικόνα θετικών συνομιλιών με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ δεν παρέλειψε στη συνέχεια να στρέψει ξανά τα βέλη του προς την ΕΕ τόσο για την πιθανότητα δημιουργίας Ευρωστρατού όσο και για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Το «καυτό» θέμα στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν δεν ήταν άλλο από αυτό των F-16. Παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε τεχνηέντως να αποφύγει τις ξεκάθαρες απαντήσεις σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, ο Τούρκος ομόλογός του τον παρουσίασε θετικό ως προς την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων ή την προμήθεια νέων μαχητικών για την Άγκυρα.

«Το θέμα του εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 μας ή της παροχής νέων F-16 έχει έρθει στο προσκήνιο. Οι υπουργοί Άμυνας μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε σημειώσει πως μετέφερε στον Μπάιντεν τη δυσφορία της Τουρκίας για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οργανώσεις όπως το PKK και το PYD στη Συρία, αναφέροντας πως «η επόμενη διαδικασία δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο», σχετικά με την πιθανή προμήθεια όπλων σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως χαρακτηρίζουν τις παραπάνω στην Άγκυρα.

«Λαμβάνουμε τα μέτρα μας και σε αυτό το σημείο δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας στη μαζική μετανάστευση», είπε ο Ερντογάν αναφορικά με τη νέα προσφυγική κρίση που αναμένεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Επίσης, ρωτήθηκε για την πιθανότητα δημιουργίας Ευρωστρατού και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. «Δεν είναι ένα πιθανό εγχείρημα, δεν είναι εφικτό», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας πως παρά τα σημάδια ανάκαμψης το 2021 οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες παραμένουν αρκετά σοβαρές. Επίσης, υπογράμμισε πως είναι απαράδεκτο να υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στα εμβόλια που ήδη έχουν αναγνωριστεί από τον ΠΟΥ ενώ αναφορικά με την κλιματική κρίση τόνισε πως «οι πιο ρυπογόνες χώρες ξοδεύουν δυο φορές μεγαλύτερα ποσά για να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση, από ότι ξοδεύουν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κι αυτό είναι κρίμα».

* Με πληροφορίες από Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Τα κόκκινα φανάρια και οι κόντρες - Πώς έγινε το τροχαίο δυστύχημα με τον ντελιβερά

Επίθεση στον Βασιλακόπουλο: Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του προστίμου στην ταβέρνα

Καιρός - Καλλιάνος: Επιστρέφει η άνοιξη - Πού θα δείξει 28 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο