ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ σταματάει τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής μετά τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η ΕΕ σταματάει τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής μετά τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ σταματά τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής μετά τη μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε το πρωί της Παρασκευής στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Η μετάλλλαξη έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Εντωμεταξύ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης B.1.1.529, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της μετάλλαξης από τη Μποτσουάνα, σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι ενώ σύμφωνα με την Jerusalem Post οι ισραηλινές αρχές ερευνούν άλλα δύο ύποπτα περιστατικά.

Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Ενδεικτική της παγκόσμιας ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με μοναδικό θέμα την επίμαχη μετάλλαξη προκειμένου να αξιολογήσει τι σημαίνει ο εντοπισμός της παραλλαγής αυτής για τα εμβόλια και τις θεραπείες που υπάρχουν ήδη για την covid-19.

H μετάλλαξη του κορονοϊού με επιστημονική ονομασία B.1.1.529 εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και άλλες λίγες αφρικανικές χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά πράγματα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η παραλλαγή αυτή έχει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Και η ανησυχία όταν έχεις τόσες πολλές μεταλλάξεις είναι ότι μπορεί να έχει επίπτωση στη συμπεριφορά του ιού» δήλωσε το στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία βαν Κερκόβε.

Ήδη η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Νότια Αφρική με το μέτρο να τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. «Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα αλλά λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα» ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαχίντ Τζαβίντ. Οι πτήσεις θα απαγορευτούν προσωρινά από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα και οι Βρετανοί ταξιδιώτες από αυτές θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Το Βερολίνο κηρύσσει τη Ν.Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού

Η Γερμανία εν τω μεταξύ κηρύσσει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής Covid-19, δήλωσε πηγή στο υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε, θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία, σύμφωνα με την πηγή. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν, ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Επιστήμονες από τη Νότια Αφρική ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα της συγκεκριμένης παραλλαγής, το τμήμα, δηλαδή, του κορονοϊού που προσκολλάται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η παραλλαγή B.1.1.529 περιέχει αρκετές μεταλλάξεις που είναι ανθεκτικές στα αντισώματα γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μαζί με μεταλλάξεις που την κάνουν πιο μεταδοτική, εξήγησαν οι νοτιοαφρικανοί ειδικοί.

Η μεγαλύτερη εξάπλωση της παραλλαγής με τις πάνω από 32 μεταλλάξεις του κορονοϊού έχει διαπιστωθεί στην επαρχία Γκαουτένγκ στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Αφρικής, το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Από τη στιγμή που η παραλλαγή έχει εντοπιστεί στην Γκουατένγκ την περιοχή στην οποία ταξιδεύουν από όλες τις γωνιές της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια αύξηση της θετικότητας και των κρουσμάτων. Είναι θέμα ημερών και εβδομάδων πριν το δούμε αυτό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής.

«Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν πού βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα και τι αυτό θα σημαίνει δυνητικά για τις διαγνωστικές και τις θεραπευτικές μεθόδους αλλά και τα εμβόλια» εξήγησε η βαν Κερκόβε από τον ΠΟΥ ανακοινώνοντας ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λιγότερες από 100 πλήρεις αλληλουχίες γονιδιώματος για τη νέα μετάλλαξη.

Η ομάδα των ειδικών θα αποφασίσει αν πρέπει να χαρακτηρίσει τη μετάλλαξη B.1.1.529 ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος ώστε στη συνέχεια να της δώσει ένα όνομα με γράμμα από το ελληνικό αλφάβητο όπως συνέβη, δηλαδή, με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης έγιναν αντιληπτά στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική. Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, NBC, Jerusalem Post

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε η χήρα του Μανώλη Καντάρη, του άνδρα που δολοφόνησαν το 2011 για μια κάμερα

Σέρρες: «Οι κληρικοί είμαστε και εμείς με χαρές» απαντά ο ιερέας με τις ημίγυμνες φωτογραφίες

Κερατσίνι: Έβλεπαν την 8χρονη να ξεψυχάει και την… κλωτσούσαν – Το βίντεο που προκαλεί οργή