ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Γκισλέιν Μάξγουελ: Καταπέλτης το πρώτο θύμα- «Mε κακοποιούσαν σεξουαλικά από τα 14»

H Γκισλέιν Μάξγουελ
H Γκισλέιν Μάξγουελ
AP

Σοκάρουν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ, της γυναίκας που φέρεται ως το «δεξί χέρι» του καταδικασμένου παιδόφιλου Τζέφρι Έπσταϊν.

Η 59χρονη Γκισλέιν Μάξγουελ που «ψάρευε» για χάρη του Έπσταϊν ανήλικες «σκλάβες του σεξ» δεν είχε μόνο αυτό το ρόλο, αλλά ενίοτε συμμετείχε στις συνευρέσεις, όπως ακούστηκε χθες στην πολύκροτη δίκη που συνεχίζεται στο Μανχάταν.

Η γυναίκα που κατέθεσε χθες με το ψευδώνυμο «Τζέιν» περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το ρόλο της κατηγορούμενης. Όπως είπε γνώρισε το «δεξί χέρι» του Έπσταϊν και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία όταν ήταν 14 ετών και έτρωγε παγωτό με φίλους σε μία κατασκήνωση όπου εκείνος ήταν ευεργέτης.

Μετά τη γνωριμία τους το 1994, η ίδια και η μητέρα της συνάντησαν τον Έπσταϊν για τσάι στη βίλα του στη Φλόριντα, όπου εκείνος είπε ότι θα μπορούσε να τη βοηθήσει να σπουδάσει και να προχωρήσει στη ζωή της.

Στη συνέχεια άρχισε να πηγαίνει μόνη της στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου.«Η μαμά μου ήταν τόσο ερωτευμένη με την ιδέα ότι αυτοί οι πλούσιοι, σημαντικοί άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για μένα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή, ο Μάξγουελ και ο Έπσταϊν την έκαναν να νιώθει ξεχωριστή – περνούσαν χρόνο μαζί της, τη ρωτούσαν για την οικογένειά της και τα ενδιαφέροντά της και την πήγαιναν να κάνει διασκεδαστικά πράγματα, οπως να ψωνίζει και να πηγαίνει στον κινηματογράφο, είπε. Τους πρώτους μήνες της γνωριμίας τους ένιωθε τη Μάξγουελ σαν «μεγαλύτερη αδερφή», κατέθεσε.

«Όλα άλλαξαν όταν άρχισε να συμβαίνει η κακοποίηση», είπε. Η «Τζέιν» περιέγραψε με λεπτομέρειες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης με τον Έπσταϊν στα οποία συμμετείχε κατά καιρούς η Μάξγουελ, τόσο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα όσο και στο Μανχάταν όταν ήταν 14, 15 και 16 ετών. Οι σεξουαλικές συναντήσεις συνεχίστηκαν για τρία χρόνια σχεδόν σε κάθε επίσκεψη στην έπαυλη του Έπσταϊν, κάθε περίπου δύο εβδομάδες, είπε η «Τζέιν».

Μιλώντας κατά καιρούς με τρεμάμενη φωνή και σκουπίζοντας τα μάτια και τη μύτη της με χαρτομάντιλο, η «Τζέιν» κατέθεσε ότι ο Έπσταϊν και η Μάξγουελ «ομαλοποίησαν σταδιακά τη σεξουαλικότητα» για το τότε 14χρονο κορίτσι.

Κατά καιρούς, ο Έπσταϊν «αυνανιζόταν πάνω της και την κακοποιούσε», είπε ενώ η Μάξγουελ μερικές φορές εμπλεκόταν, αγγίζοντας εκείνη και τον δισεκατομμυριούχο. Τουλάχιστον μία φορά, η Μάξγουελ της είπε ότι του άρεσε να του κάνουν μασάζ ενώ βρίσκονταν και οι τρεις στο «θάλαμο μασάζ» του Έπσταϊν, κατέθεσε.

«Έμοιαζε πολύ απλό, σαν να ήταν πολύ φυσιολογικό, σαν να μην ήταν κάτι σπουδαίο», είπε. «Με έκανε να νιώθω σύγχυση γιατί αυτό δεν μου φαινόταν φυσιολογικό».

Ο Έπσταϊν άρχισε να δίνει στην Τζέιν μετρητά αμέσως μετά την έναρξη της κακοποίησης το 1994 και αργότερα πλήρωνε για μαθήματα φωνητικής, σχολεία, ρούχα αλλά και για τη στέγαση της οικογένειάς της, είπε.

Είπε ότι δεν μπορούσε να προσδιορίσει πόσες φορές η Μάξγουελ συμμετείχε στην κακοποίηση. «Όλα άρχισαν να φαίνονται ίδια μετά από λίγο και απλά μουδιάζεις», είπε. Η γυναίκα διέκοψε την επαφή με τον Έπσταϊν γύρω στο 2002. Η μητέρα της ζούσε ακόμα σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη που πλήρωνε εκείνος, είπε.

Η «Τζέιν» είναι γνωστή ως Minor Victim-1 στο ομοσπονδιακό κατηγορητήριο που περιγράφει λεπτομερώς τις κατηγορίες εναντίον της Μάξγουελ.

Οι διάσημοι του... «λολίτα εξπρές»

Την πρώτη ημέρα της δίκης κατέθεσε ο πρώην πιλότος του Έπσταϊν Λάρι Βισόσκι, αποκαλύπτοντας ότι με το λεγόμενο «λολίτα εξπρές» όπως είχαν βαφτίσει το ιδιωτικό αεροσκάφος τουα αυτόχειρα μεγιστάνα, είχαν πετάξει ισχυροί άνδρες, όπως οι πρώην πρόεδροι Μπίλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Κανένας από τους επιβάτες υψηλού προφίλ που αναφέρθηκαν στην κατάθεση του Βισόσκι την Τρίτη δεν φέρεται να είχαν διαπράξει οποιαδήποτε αδικοπραγία σε σχέση με τη δίκη, διευκρινίζεται. Ο εκπρόσωπος του Κλίντον παραδέχτηκε προηγουμένως ότι ο πρώην πρόεδρος είχε πετάξει με το αεροπλάνο του Έπσταϊν τέσσερις φορές, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για τα «τρομερά εγκλήματα» του.

Μεταξύ άλλων ο διάσημος βιολιστής Ιτζακ Πέρλμαν είχε πετάξει στο Μίσιγκαν μαζί με τον Έπσταϊν για την καλοκαιρινή κατασκήνωση Interlochen Center for the Arts. Είπε ότι θυμόταν μεταξύ άλλων στις πτήσεις τον πρίγκιπα Άντριου, τον γερουσιαστή του Μέιν Τζορτζ Μίτσελ, τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζον Γκλεν και τον ηθοποιό Κέβιν Σπέισι

Ο Έπσταϊν, ένας χρηματιστής από τη Νέα Υόρκη που καταδικάστηκε για σεξουαλικά εγκλήματα με ανήλικα θύματα και συναναστρεφόταν ενίοτε με προσωπικότητες όπως ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Πρίγκιπας Άντριου, αυτοκτόνησε σε μια φυλακή της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2019, ενώ περίμενε τη δική του. Η Μάξγουελ, 59 ετών και κόρη του βαρόνου του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ, συνελήφθη στο Νιου Χάμσαϊρ τον Ιούλιο του 2020.

Δικάζεται για έξι κατηγορίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή της στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον Έπσταϊν. Έχει δηλώσει αθώα. Η πολύκροτη δίκη της πλούσιας κληρονόμου ξεκίνησε τη Δευτέρα (29/11) και η ίδια κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπη με σκληρή ποινή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι 60 και άνω εξαιρούνται – Ποιοι θα πληρώνουν μισό το πρόστιμο

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο