ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Δεύτερα Χριστούγεννα με lockdown και ακυρώσεις φέρνει η «Όμικρον» - Ποιες χώρες θωρακίζονται

Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας
AP

Η μετάλλαξη «Όμικρον» καταστρέφει τα εορταστικά σχέδια σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Χριστουγεννιάτικες αγορές κλείνουν, εκδηλώσεις ακυρώνονται και σύνορα κλείνουν ξανά

Κλειστά σύνορα για όσους ήλπιζαν να ξεφύγουν απο ένα δύσκολο χειμώνα, λουκέτο στις χριστουγεννιάτικες αγορές και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που φέρνει στο σύνολο σχεδόν της Ευρώπης η μετάλλαξη «όμικρον».

Οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή οριστικές απαγορεύσεις στα διεθνή ταξίδια, έχουν θεσπίσει εσωτερικούς κανόνες που πλήττουν ήδη τη...μαγεία των Χριστουγένννω ιδιαίτερα για τους μη εμβολιασμένους.

Ορισμένες κυβερνήσεις κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και άλλους εσωτερικούς χώρους, ενώ άλλες απαιτούν από όποιον επιθυμεί να...κοινωνικοποιηθεί φέτος τις γιορτές να προσκομίσει επίσημο αποδεικτικό πρόσφατου εμβολιασμού. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες σε αυτούς τους προορισμούς ενδέχεται να μην μπορούν να βγουν έξω για φαγητό ή να απολαύσουν πολλά από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ευρώπης, όπως έκαναν στο παρελθόν.

Μοναδική ανακούφιση ότι τα πρώτα στοιχεία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η «όμικρον» δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση, όσο η «Δέλτα» Ωστόσο, με βάση το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προειδοποιούν για γεμάτα νοσοκομεία και κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών.

Αυστρία

Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μμ και οι μάσκες προσώπου FFP2 είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ τα νυχτερινά κέντρα και οι τοποθεσίες après-ski παραμένουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου 2022 σε όλη τη χώρα.

Όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές εκτός από τις βασικές (παντοπωλεία, φαρμακεία, τράπεζες και ταχυδρομεία, υπηρεσίες παράδοσης φαγητού ή παραλαβής). Όλες οι μη βασικές εγκαταστάσεις λιανικής και πολιτιστικές εγκαταστάσεις είναι επίσης κλειστές, όπως εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, μουσεία, χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, κουρεία και κομμωτήρια κ.λπ. Τα αεροδρόμια, τα τρένα και τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένουν ανοιχτά.

Βέλγιο

Η εργασία από το σπίτι είναι υποχρεωτική από τον Νοέμβριο, ενώ υπάρχει όριο έξι ατόμων στα μπαρ και τα εστιατόρια όπου μπορούν να τηρηθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι εσωτερικοί χώροι όπου δεν μπορεί να τηρηθεί έχει κλείσει εντελώς.Το Βέλγιο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από την COVID-19, επέβαλε αυστηρό lockdown και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν.

Όλοι οι ταξιδιώτες στο Βέλγιο πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την άφιξή τους. Η χώρα έχει επίσης θεσπίσει περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης που παραμένουν σε ισχύ. Απαιτούνται μάσκες προσώπου στη δημόσια συγκοινωνία, όπως επίσης εισιτήριο ασφάλειας για την COVID-19 (απόδειξη εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ) για πολλούς δημόσιους χώρους.

Κύπρος

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ COVID-19 και να μπουν σε καραντίνα μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω θα χρειαστούν πιστοποιητικό COVID-19 για να μπουν σε χώρους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων και εστιατορίων.

Οι τουρίστες μπορούν να ταξιδέψουν λόγου χάρη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κυπρο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκεκριμένο «Κυπριακή Κάρτα Πτήσης» και έχουν αναρτήσει είτε αποδεικτικό ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι είτε αποδεικτικό αρνητικού τεστ PCR εντός 72 ωρών από την επιβίβαση σε πτήση προς την Κύπρο

Τσεχία

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους. Τα εστιατόρια και τα μπαρ κλείνουν στις 10 μ.μ. και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ έξω από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις ανά πάσα στιγμή. Πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές είναι κλειστές.

Κατά την είσοδο στη χώρα πρέπει να προσκομιστεί κάρτα COVID-19 ως έγκυρη απόδειξη υγείας. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από περιοχές «πολύ υψηλού κινδύνου» πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών και να παραδώσουν αρνητικό τεστ PCR για COVID-19 που έχει γίνει εντός 72 ωρών από την άφιξη. Στη συνέχεια, οι αφίξεις πρέπει να φορούν δημόσια μάσκα FPP2 ή KN95 πριν υποβληθούν σε νέο μοριακό τεστ μεταξύ της 5ης και 7ης ημέρας μετά την είσοδό τους στη χώρα.

Δανία

Κλείσιμο σχολείων, περιορισμός της νυχτερινής ζωής, γενίκευση της τηλεργασίας, αυτά είναι μερικά από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου η χρήση της μάσκας είναι εκ νέου υποχρεωτική, θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ έπειτα από αυτήν την ώρα.

Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση ακύρωσε όλα τα μεγάλα δημόσια πάρτι και τα πυροτεχνήματα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά ορισμένες αγορές ενδέχεται να είναι κλειστές.

Οι επισκέπτες πρέπει να έχουν ψηφιακό δελτίο υγείας για να κάνουν σχεδόν οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών με αεροπλάνο, τρένο και αυτοκίνητο, καθώς και επισκέψεις σε καφετέριες, εστιατόρια, ιατρικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα, μετά τα νέα μέτρα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της τόσο στους Βρετανούς τουρίστες όσο και στους ταξιδιώτες για επαγγελματικούς λόγους από τις 18 Δεκεμβρίου, εκτός εάν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν «επιτακτικούς λόγους» για να διασχίσουν τη Μάγχη.

Γερμανία

Όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές στις περιοχές της Βαυαρίας και της Σαξονίας, συμπεριλαμβανομένων των αγαπημένων όπως η Δρέσδη, η Λειψία, το Μόναχο και η Νυρεμβέργη είναι κλειστές.

Οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού ή πλήρους ανάρρωσης για οποιονδήποτε άνω των 12 ετών. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένο άτομο.

Πολλά ιδρύματα και εγκαταστάσεις αναψυχής ζητούν πλέον αποδεικτικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID-19 για πελάτες που επιθυμούν να εισέλθουν, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν γυμναστήρια, ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια.

Ιταλία

Η Ιταλία ενίσχυσε και πάλι σήμερα (24/12) τους περιορισμούς για την COVID-19, εστιάζοντας στους μη εμβολιασμένους και στους εορτασμούς την παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα απαγορεύεται η είσοδος σε μουσεία, εκθέσεις, λούνα παρκ και αίθουσες τυχερών παιχνιδιών, μέρη στα οποία μέχρι τώρα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση με αρνητικό τεστ.

Η διάρκεια του πράσινου πάσου εμβολιασμένου μειώνεται από 9 σε 6 μήνες, ενώ μέχρι τις 31 Μαρτίου επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς χώρους. Οι μάσκες αυξημένης προστασίας είναι υποχρεωτικές για πρόσβαση σε μουσεία, κινηματογράφους, θέατρα, μαγαζιά με ζωντανή μουσική και σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κλαμπ και αίθουσες χορού θα παραμείνουν κλειστές, ενώ αναβάλλεται -τουλάχιστον προς το παρόν- η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.

Ολλανδία

Η Ολλανδία ανακοίνωσε νέο αυστηρό lockdown σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει μια σημαντική αύξηση της νέας παραλλαγής «Ομικρον». Όλα τα μη βασικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 14 Ιανουαρίου.

Από τις 22 Οκτωβρίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται περιοχή υψηλού κινδύνου, επομένως επιτρέπονται μόνον οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες. Οι ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, δεν χρειάζεται να δείξουν αρνητικό τεστ, εάν έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού.

Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς στη δημόσια ζωή για να αποτρέψει την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα από τις 8 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

Πολλά μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία είναι κλειστά, και μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την COVID-19 μπορούν να επισκεφτούν καταστήματα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των χιονοδρομικών κέντρων. Οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν να κάνουν πολλά, εκτός από την αγορά βασικών αγαθών. Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 6 ατόμων.

Ιρλανδία

Οι χώροι φιλοξενίας, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα πρέπει να κλείνουν μέχρι τις 8 μ.μ., με μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 30 Ιανουαρίου. Οι αθλητικές εκδηλώσεις έχουν επίσης περιοριστεί στο 50% της χωρητικότητας των θεατών. Οι γάμοι έχουν ώρα λήξης τα μεσάνυχτα και όριο 100 καλεσμένων.

Από τις 5 Δεκεμβρίου, όλοι οι ταξιδιώτες στην Ιρλανδία, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID-19 για να εισέλθουν στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα το πρώτο 48ωρο

Το ορφανοτροφείο της φρίκης: Είχαν φτιάξει μέχρι και… τιμωρητήριο για τα παιδιά

Νίκος Οικονομόπουλος: Ο κορονοϊός με βρήκε δύσκολα – Η Θεία Κοινωνία είναι το φάρμακο των ανθρώπων

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr