ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου

Νότια Αφρική: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου

Νότια Αφρική: Μεγάλη απώλεια για την χώρα ο θάνατος του Ντεσμόντ Τούτου.

Ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, νομπελίστας Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε σήμερα (26/12) σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ο Σίριλ Ραμαφόσα.

Ο πρόεδρος εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Εμβληματική εθνική και παγκόσμια φιγούρα για τα δικαιώματα των Μαύρων της Νότιας Αφρικής, το 1984 βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τον ρόλο του στον αγώνα για την κατάργηση του απαρτχάιντ.

Έπειτα από μια βραχύχρονη θητεία ως Επίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ, το 1986 εξελέγη αρχιεπίσκοπος του Κέιπ Τάουν, αξίωμα που διατήρησε μέχρι το 1996.

Σύγχρονος του άλλου μεγάλου αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ, του Νέλσον Μαντέλα, ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το κίνημα για τον τερματισμό της πολιτικής του φυλετικού διαχωρισμού και των διακρίσεων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση της λευκής μειονότητας κατά της μαύρης πλειοψηφίας στη Νότια Αφρική από το 1948 έως το 1991.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου βοήθησε στην οικοδόμηση «μιας απελευθερωμένης Νότιας Αφρικής» κατέληξε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Ραμαφόζα.

Τα τελευταία χρόνια o Ντέσμοντ Τούτου είχε προσβληθεί απο καρκίνο του προστάτη και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, το τελευταίο από τα οποία με τίτλο "Ο Θεός έχει ένα Όνειρο" (God Has a Dream).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης – Οι 20 περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

J2US: Αυτά τα τρία ζευγάρια αποχώρησαν – Ποια δίδυμα πέρασαν στον μεγάλο τελικό

Suvivor Spoiler: Με δύο αγώνες, έναν τραυματισμό και μια αποχώρηση η πρεμιέρα σήμερα

Γιαννιτσά, Χριστούγεννα 1968: Η δολοφονία της όμορφης δασκάλας - «Ήθελα μόνο να την απολαύσω»