ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πολίτες ψάχνουν στο διαδίκτυο πώς θα σωθούν σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία

Oι Ουκρανοί ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολέμου με τη Ρωσία
Oι Ουκρανοί ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πολέμου με τη Ρωσία
ΑP

Ουκρανία: Συμβουλές και πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανταλλάσσουν τρομοκρατημένοι πολίτες, καθώς φουντώνει η ανησυχία για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής

Την ώρα που οι ισχυροί παίζουν σκληρό διπλωματικό «πόκερ» γύρω απο το ουκρανικό και την επόμενη ημέρα στην περιοχή, οι πολίτες μοιράζονται μεταξύ τους συμβουλές για το πώς θα μπορούσαν να προετοιμαστούν για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

H 19χρονη Αναστασία

Ένα απο τα πλέον δημοφιλή βίντεο στο TikTok, το οποίο «ανέβασε» η Aναστασία Μπεζπάλκο είναι ένας οδηγός για το τι πρέπει να πακετάρει κανείς άμεσα εάν ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία. Η 19χρονη το μαγνητοσκόπησε στο σαλόνι του σπιτιού της και έχει θέμα πώς μπορεί να φτιάξει κανείς την «ιδανική τσάντα επιβίωσης» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οπως λέει: Το σακίδιο πρέπει να είναι μικρό, πρέπει να περιέχει σημαντικά έγγραφα και πιστοποιητικά, ένα κουτί πρώτων βοηθειών και ένα καλό μαχαίρι. Το βίντεο...επιβίωσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το λογαριασμό της νεαρής Ουκρανής στο Instagram που ειναι γεμάτο από χαμογελαστές φωτογραφίες της με φίλους να απολαμβάνει διακοπές και χαλαρές στιγμές, όπως πολλοί νέοι της ηλικίας της.

Το βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες απο 180.000 φορές και έχει περισσότερα από 400 σχόλια. Άλλοι την ευχαριστούν για τις συμβουλές, άλλοι την κατηγορούν ότι προκαλεί αδικαιολόγητη ανησυχία και φόβο.

«Η χώρα μας ειναι σε πόλεμο εδώ και χρόνια»

Για τη νεαρή κοπέλα η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: «Στους ανθρώπους που σχολιάζουν λέγοντας ότι σκορπάω τον πανικό απαντάω οτι χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και οκτώ χρόνια. Αυτές είναι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε. Ενημερωμένος σημαίνει οπλισμένος». Είναι μία από τους πολλούς Ουκρανούς που έχουν μπει στο Διαδίκτυο αναζητώντας και μοιράζοντας πρακτικές συμβουλές καθώς το φάντασμα της ρωσικής εισβολής πλανάται πάνω από τη χώρα.

Τα δεδομένα από το Google Trends δείχνουν ότι οι αναζητήσεις για τον όρο «Ρωσία-Ουκρανία πόλεμος» στα ουκρανικά έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο μήνα. Φανερώνουν επίσης ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο πληροφορίες σχετικά με τα κιτ επιβίωσης έκτακτης ανάγκης για τα οποία μιλά η Αναστασία στο βίντεό της.

Οι αναζητήσεις για το «bug-out bag», όπως ονομάζεται η τσάντα έκτακτης ανάγκης, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα. Με εικόνες και λίγα λόγια οι πολίτες μοιράζονται πληροφορίες για το τί θα πρέπει να περιέχει το σακίδιό τους σε περίπτωση που ξεσπάσει τελικά πόλεμος.

Οι σχετικές αναρτήσεις εμφανίζονται ακόμη και σε άσχετες ομάδες στο Facebook, όπως ειναι οι ομάδες εκπαιδευτικών όπου μπορεί να βρει κανείς «οδηγό βήμα προς βήμα» σχετικά με την κατασκευή του «κιτ επιβίωσης» για ενήλικες και παιδιά.

Φορτίστε κινητά, γεμίστε μπανιέρες με νερό

Οι διαδικτυακές αναρτήσεις περιέχουν επίσης και άλλα πρακτικά μέτρα. Προτρέπουν τους ανθρώπους να κάνουν ψηφιακά αντίγραφα των διαβατηρίων τους. Συζητούν για την εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Ενώ ορισμένοι αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν.. όπλο ή πώς θα εξασφαλίσουν νερό σε περίπτωση που διακοπεί η υδροδότηση σε μία ενδεχόμενη σύρραξη. «Γεμίστε τη μπανιέρα του μπάνιου σας με νερό», γράφει ένα άτομο στο Reddit.

H αναζήτηση στην Ουκρανία για το ενδεχόμενο πολέμου

«Ακούγεται αρκετά περίεργο αυτή τη στιγμή, αλλά οι προσεκτικές ενέργειες και ο προγραμματισμός θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα» γράφει μια μητέρα στο Facebook. Προτείνει τη δημιουργία μιας τοποθεσίας συνάντησης και καλεί όλα τα μέλη της οικογένειας να έχουν ανά πάσα στιγμή φορτισμένα power banks για τα κινητά τους τηλέφωνα, να γνωρίζουν πού βρίσκονται όλα τα τοπικά νοσοκομεία και να γράψουν τους αριθμούς τηλεφώνου σε χαρτί. «Μπορεί να μην υπάρχει ίντερνετ ή ρεύμα», προειδοποιεί.

Συμβουλές πολεμικής ετοιμότητας και στην τηλεόραση

Αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται μόνο μεταξύ αγνώστων στο διαδίκτυο. Τα ουκρανικά ειδησεογραφικά κανάλια μεταδίδουν αφιερωμένα τμήματα σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας μιας τσάντας πρώτης ανάγκης, με ένα πρόσφατο βίντεο να συγκεντρώνει περισσότερες από 60.000 προβολές στο διαδίκτυο.

Ο παρουσιαστής ξεκινά λέγοντας: «Σχεδόν σε καθημερινή βάση όλοι λένε ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη χώρα μας. Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει ήρεμος μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Στη συνέχεια δίνει συμβουλές για το πώς να δημιουργήσουν οι πολίτες αντόγραφα εγγράφων, την ύπαρξη άφθονων μετρητών και τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. «Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι [να αντιμετωπίσετε] προβλήματα με το διαδίκτυο», λέει ο δημοσιογράφος. «Οι ειδικοί συνιστούν να έχετε μαζί σας έναν τυπωμένο χάρτη... αντί να βασίζεστε σε έναν πλοηγό GPS. Οι χάρτες και τα έγγραφα είναι καλύτερα να είναι τυλιγμένα σε πλαστική σακούλα για να μην βραχούν κατά λάθος» συνεχίζει

Οι οδηγίες της κυβέρνησης για τα bunker

Η κυβέρνηση μοιράζεται επίσης πληροφορίες στο διαδίκτυο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν. Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από την κυβέρνηση δείχνει πού βρίσκονται τα bunker σε όλη την πόλη, αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι πληροφορίες δεν είναι ενημερωμένες.

Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για αυτά τα καταφύγια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Στο Κίεβο, οι αναζητήσεις για «καταφύγια απο βόμβες» στα ουκρανικά έχουν φτάσει σχεδόν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σχεδόν πριν από οκτώ χρόνια με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το ερώτημα αν θα μπορούσε να συρθεί σε πόλεμο ολόκληρη η χώρα απασχολεί την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία άρχισε να μετακινεί στρατεύματα στα κοινά τους σύνορα πέρυσι. Για πολλούς, ο φόβος της εισβολής δεν είναι καινούργιος, καθώς οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο διαδίκτυο ,οπου οι πιο ψύχραιμοι αστειεύονται ότι η προετοιμασία τους περιλαμβάνει...την κατανάλωση κόκκινου κρασιού και την προσπάθεια να μην είναι νευρικοί. Πολλοί λένε ξεκάθαρα στους σχολιαστές να ηρεμήσουν. Ένας άντρας ανέβασε meme ενός λεμούριου που κοιτάζει επίμονα με τη λεζάντα «Άνθρωποι, ηρεμήστε και συγκεντρωθείτε!»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr