ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Η έκθεση που «πριονίζει την καρέκλα» του Μπόρις Τζόνσον - Πάρτι με χορό, αλκοόλ και...Abba

O Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
O Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
A.P

«Έλλειψη ορθής συμπεριφοράς, αποτυχία ηγεσίας και κακή κρίση» καταλογίζει μεταξύ άλλων στον Βρετανό πρωθυπουργό η έκθεση Σου Γκρέι. Ο Μπόρις Τζόνσον για μία ακόμη φορά ζήτησε συγγνώμη απο τους πολίτες για τα πάρτι εν μέσω lockdown, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να καταθέσει στη Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε χθες αποσπάσματα της πολύκροτης έκθεσης με την υπογραφή της Σου Γκρέι που διαπίστωσε εν πολλοίς «αποτυχία ηγεσίας» και διαπίστωσε οτι 16 απο τις συγκεντρώσεις που έγιναν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρού lockdown είναι «δύσκολο να δικαιολογηθούν»

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι αναγνωρίζει τα συμπεράσματά της έκθεσης και για μία ακόμη φορά ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό προσθέτοντας ότι κατανοεί την οργή που νιώθει η κοινωνία. Υπογράμμισε επίσης ότι πήρε τα μαθήματα που εμπεριέχονται στην έκθεση και ότι θα μεταρρυθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Την ίδια ώρα οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ έχουν βάλει στο μικροσκόπιο 300 φωτογραφίες και «χτενίζουν» 500 σελίδες εγγράφων που αφορούν σε 12 γεγονότα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ανάμεσά τους και ένα πάρτι γενεθλίων στο ιδιωτικό διαμέρισμα του πρωθυπουργού.

Οι εικόνες περιλαμβάνουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε υποτιθέμενα πάρτι και από κάμερες συστημάτων ασφαλείας που δείχνουν ανθρώπους να μπαίνουν και να βγαίνουν σε κτήρια, σύμφωνα με τον Guardian.

Κορυφαία στελέχη των Τόρις ήταν μεταξύ εκείνων που έκαναν δυναμικές παρεμβάσεις επικρίνοντας τη συμπεριφορά του Τζόνσον, με την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι, να αμφισβητεί οτι κατανόησε τους κανόνες που ο ίδιος επέβαλε και τον πρώην ηγέτη Άντριου Μίτσελ να λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον την υποστήριξή του.

Η Aντζελα Ρίτσαρντσον, βοηθός των Τόρις, είπε ότι παραιτήθηκε από την κυβερνητική της θέση την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη την «απογοήτευσή» της απο τον πρωθυπουργό, ενώ ο Άαρον Μπελ, βουλευτής από το 2019, έδωσε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία κατηγορώντας τον Τζόνσον ότι τον έκανε να μοιάζει με ανόητο επειδή τήρησε τους κανόνες, κατά την κηδεία της γιαγιάς του.

Υπόσχεται αλλαγές και ανασχηματισμό

Προς το παρόν ωστόσο ο Τζόνσον φάνηκε να αποφεύγει την άμεση πρόκληση, υποσχόμενος αλλαγές στην Ντάουνινγκ Στριτ και υποσχόμενος καθυστερημένα να δημοσιεύσει την πλήρη έρευνα της Γκρέι μόλις η αστυνομία ολοκληρώσει τη δική της έρευνα.

Αργότερα έκανε μια σπάνια ομιλία σε όλους τους βουλευτές του, ανακοινώνοντας αλλαγές στο επιτελείο του τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ άλλων είπε οτι ο πρώην γκουρού των εκλογών του, ο σερ Λίντον Κρόσμπι θα επισττρέψει για να βοηθήσει σε έναν ανεπίσημο ρόλο.

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις που αντιτίθενται στη συνέχιση της ηγεσίας του πρωθυπουργού δήλωσαν ότι ήταν μάρτυρες ενός «αργού θάνατου» και αναρωτήθηκαν γιατί περισσότεροι συναδέλφοί τους δεν υποβάλλουν επιστολές μομφής. Για να «φύγει» ο Τζόνσον χρειάζεται 54 επιστολές

Η 12σέλιδη έκθεση Γκρέι εντόπισε «αστοχίες ηγεσίας και κρίσης», αλλά άφησε πολλά ερωτήματα αναπάντητα, μεταξύ άλλων εάν ο Τζόνσον είχε παραπλανήσει τη Βουλή των Κοινοτήτων, αρνούμενος ότι τα πάρτι έλαβαν χώρα και λέγοντας ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες κατά του κορονοϊού.

Το πάρτι της νίκης υπό τους ήχους...των Abba

Ο πιο αμφιλεγόμενος ισχυρισμός ήταν για ένα πάρτι στις 13 Νοεμβρίου του 2020, το βράδυ που παραιτήθηκε ο πρώην βοηθός του Ντόμινικ Κάμινγκς, στο διαμέρισμα του Μπόρις και της Κάρι Τζόνσον. Είχαν ακουστεί αναφορές για δυνατή μουσική και πάρτι στο γραφείο τύπου και η υποτιθέμενη συγκέντρωση βρίσκεται τώρα υπό αστυνομική έρευνα.

Η Mail on Sunday αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της έρευνάς, η Σου Γκρέι ενημερώθηκε για ένα «πάρτι νίκης» που διοργάνωσαν φίλοι της συζύγου του πρωθυπουργού, Κάρι Τζόνσον, όταν ο Κάμινγκς έφυγε με τα υπάρχοντά του σε ένα κουτί. Φέρεται ότι είχε χάσει στον αγώνα εξουσίας με την ιδια και άλλους στενούς συμβούλους. «Ακουγόταν ο ήχος από χτυπήματα, χορός και υπήρχαν ποτά,ενώ ακούγονταν κομμάτια των Abba – ανάμεσά τους και το θριαμβευτικό Winner Takes It All», είπε μια πηγή.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει στο κοινοβούλιο εάν ήταν παρών στο διαμέρισμα εκείνο το βράδυ. Ο Τζόνσον ήταν επίσης παρών σε τουλάχιστον ένα ακόμη από τα πάρτι που έρευνα από την αστυνομία με τίτλο «φέρτε το δικό σας ποτό» που έγινε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου του 2020.

Ο Kιρ Στάρμερ ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπόκειται τώρα σε ποινική έρευνα». Στην έκθεσή της, η Γκρέι δεν επέκρινε προσωπικά τον πρωθυπουργό ούτε έκρινε τις προηγούμενες δηλώσεις του, αλλά τόνισε τις αποτυχίες στην καρδιά της κυβέρνησης.

Απαρίθμησε 16 συγκεντρώσεις σε 12 ημερομηνίες σε 20 μήνες το 2020-2021 που είχε εξετάσει για στοιχεία παραβίασης των κανόνων, εκ των οποίων οι 12 ερευνώνται πλέον από την αστυνομία. Η«υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ» δεν ενδείκνυται στην καρδιά της κυβέρνησης τόνισε μεταξύ άλλων η Έκθεση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Μπόρις Τζόνσον: «Δεν παραιτούμαι» λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός - Η ώρα της κρίσης για το partygate