ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι ΗΠΑ απειλούν τους Χούτι ότι θα υποστούν νέες κυρώσεις

Αντάρτες Χούτι
Αντάρτες Χούτι
AP Photo

Η διπλωματία των ΗΠΑ απείλησε την Τετάρτη τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης ότι οδεύουν να υποστούν νέες κυρώσεις, έπειτα από σειρά επιθέσεών τους, εναντίον κυρίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε λάβει αρκετά μέτρα», κάποια «κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών», κι ενδέχεται «να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, με δεδομένες τις καταδικαστέες επιθέσεις από πλευράς των Χούτι τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζεται ολοένα περισσότερο να εντάξει εκ νέου τους υεμενίτες αντάρτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται υποστηριζόμενοι από το Ιράν, στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Μια από τις πρώτες αποφάσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο ήταν να τους αποσύρει από αυτόν τον κατάλογο, συνώνυμο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, προκειμένου να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στην Υεμένη, καθώς και για να διευκολυνθεί η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όμως οι ελπίδες πως θα βρισκόταν πολιτική λύση έμειναν ανεκπλήρωτες· ο πόλεμος μεταξύ των Χούτι και των κυβερνητικών δυνάμεων – που υποστηρίζονται από τη στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία επενέβη στη σύρραξη τον Μάρτιο του 2015 – συνεχίζει να μαίνεται.

Ερωτηθείς σχετικά τη 19η Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Μπάιντεν περιορίστηκε να πει ότι η επανεγγραφή τους στη μαύρη λίστα «μελετάται».

«Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στους ηγέτες των Χούτι και οντότητες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιθέσεις οι οποίες απειλούν τους αμάχους και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε χθες ο Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων «μελετάται».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.