ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Όταν ο Ρώσος πρόεδρος βγαίνει από τα πρωτόκολλα - Τα «χουνέρια» σε άλλους ηγέτες

Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν είναι ένας συνηθισμένος ηγέτης, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Η επιλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να υποδεχθεί τους προέδρους Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Όλαφ Σολτς, σε ένα τραπέζι-σιδηρόδρομο εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία έγινε viral, όπως το ίδιο έγινε εξάλλου και με τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν οι δύο ξένοι ηγέτες προκειμένου να μην υποβληθούν σε μοριακό τεστ κορονοϊού από Ρώσους γιατρούς καθώς μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει διαψεύσει τη διαρροή ειδικά για τον Γάλλο πρόεδρο ότι δεν το δέχθηκε για να μην του πάρουν οι Ρώσοι δείγμα από το DNA του.

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε, πάντως, ένα ευμέγεθες τραπέζι για να δεχθεί και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δείγμα του ότι η επιλογή αυτή δεν είχε προσωπικά χαρακτηριστικά αντεκδίκησης απέναντι στους Μακρόν και Σολτς αλλά είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό σε θέματα ασφαλείας της εποχής του κορονοϊού.

Τρανότερη απόδειξη αυτού και μια έμμεση απάντηση στους κακόβουλους που βλέπουν μόνο δολοπλοκίες το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε στο ίδιο τραπέζι και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Φυσικά κανείς δεν παραγνωρίζει ότι όταν μιλάμε για παιχνίδια διπλωματίας όλα παίζουν τον ρόλο τους πολύ περισσότερο όταν κάποιος είναι ο ηγέτης μιας υπερδύναμης όπως η Ρωσία που προφανώς πρέπει και να προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια για τυχόν παρερμηνείες ή λαβές σε ορκισμένους εχθρούς να αξιοποιήσουν κάποιο λάθος αλλά και να δείχνει το «μέγεθος» της χώρας που εκπροσωπεί.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Μάρτιο του 2003 το χουνέρι που επιφύλαξε ο Πούτιν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια περίοδο έντασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας με αφορμή τη Συρία. Τότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποχρεώσει τον Τούρκο πρόεδρο να περιμένει δύο λεπτά έξω από την πόρτα της αίθουσας του Κρεμλίνου στην οποία θα διεξαγόταν η συνάντησή τους με τις κάμερες, μάλιστα, να καταγράφουν την εμφανή αμηχανία της τουρκικής πολυπληθούς αντιπροσωπείας.

Επίσης στα χρονικά έχει καταγραφεί η παρουσία του σκύλου του Πούτιν στην πρώτη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ το 2007 στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει κάποια χρόνια αργότερα ότι δεν γνώριζε πως η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε φοβία για τα σκυλιά προσθέτοντας ότι «δεν το γνώριζα, της το είπα στη συνέχεια και ζήτησα συγγνώμη».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξάλλου αρκετές φορές έχει αργήσει σε ραντεβού με ηγέτες άλλων χωρών ή προσωπικότητες όπως ο Πάπας Φραγκίσκος με τη βασίλισσα Ελισάβετ με τον Guardian να φτάνει στο σημείο να αφιερώνει ένα ολόκληρο ρεπορτάζ σε αυτό, το 2015, με τον τίτλο «γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντα καθυστερημένος;» στο οποίο η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ως παραδείγματα την 50λεπτη καθυστέρηση σε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο το 2013, στην 14λεπτη καθυστέρησή του σε συνάντηση με την Βασίλισσα Ελισάβετ το 2003 ή το «στήσιμο» των 3 ωρών που έριξε στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος είχε απαθανατιστεί τότε να κάνει βόλτα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας περιμένοντας το «ΟΚ» από το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στέκεται στα πρωτόκολλα

Όταν, βέβαια, μιλάμε για τον Βλαντιμίρ Πούτιν όλοι γνωρίζουν ότι αρέσκεται στο να μην ακολουθεί πάντα το πρωτόκολλο και την καθωσπρέπει εικόνα ενός ηγέτη του δικού του διαμετρήματος χωρίς να διστάζει να «τσαλακωθεί» προκειμένου να απολαύσει την επαφή με τη φύση ή τον αθλητισμό.

Το καλοκαίρι του 2021, χαρακτηριστικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάθισε στο τιμόνι της πολυτελούς λιμουζίνας Aurus και οδήγησε σε ένα τμήμα του κεντρικού περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου της Μόσχας, έχοντας δίπλα του την κύρια εμπειρογνώμονα της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας αυτοκινητοδρόμων.

Γνωστή είναι εξάλλου η αγάπη του Ρώσου προέδρου στο χόκεϊ επί πάγου, πάθος που μοιράζεται και με άλλους ηγέτες χωρών όπως ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τον οποίο βρέθηκαν συμπαίχτες σε αγώνα τον Δεκέμβριο του 2021 με τον Πούτιν να πετυχαίνει επτά γκολ και τον Λευκορώσο ομόλογο του άλλα δύο.

Άλλη μια από τις μεγάλες αγάπες του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι το τζούντο στο οποίο κατέχει άλλωστε και μαύρη ζώνη. Σε αυτό άλλωστε προσέφυγε τον Φεβρουάριο του 2019 μετά από τις δύσκολε συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους Ιράν και Τουρκίας για το μέλλον της Συρίας όταν και προπονήθηκε, επιδεικνύοντας τις ικανότητές του, με την εθνική ομάδα τζούντο της Ρωσίας

Ως πιστός Χριστιανός Ορθόδοξος, δε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αμελεί σχεδόν κάθε χρόνο να τιμήσει την εορτή των Θεοφανίων βουτώντας στα παγωμένα νερά όπως έκανε και το 2021 όταν σε ηλικία 68 ετών επέλεξε μια πισίνα στα προάστια της Μόσχας για να λειτουργηθεί.

Γνωστός φυσιολάτρης ο Ρώσος πρόεδρος αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει βρει χρόνο για να βρεθεί σε δάση για κυνήγι ή σε ποτάμια για υποβρύχιο ψάρεμα χωρίς να υπολογίζει από χαμηλές θερμοκρασίες ή άλλες δυσκολίες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε το ίδιο και το 2021 έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, περνώντας ένα σαββατοκύριακο στη φύση της Σιβηρίας.

Ο ίδιος δεν έχει φοβηθεί να περιοριστεί στους στενούς χώρους ενός βαθυσκάφους, το οποίο χωρούσε συνολικά τρία άτομα, προκειμένου να εξερευνήσει από κοντά ναυάγια του 11ου αιώνα στην Κριμαία αλλά και να εντοπίσει διασκορπισμένες αρχαιότητες σε βάθος 83 μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.