ΚΥΠΡΟΣ

Τατάρ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Εύχομαι σύντομα να τελειώσει ο πόλεμος

Τατάρ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Εύχομαι σύντομα να τελειώσει ο πόλεμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την ευχή να τερματιστεί η κρίση το συντομότερο, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μετά από συνεδρία που συγκάλεσε εκτάκτως χθες του «ανώτατου συντονιστικού συμβουλίου» της «προεδρίας» για να εξετάσουν τις επιπτώσεις στα κατεχόμενα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτζούογλου, ο «υπεξ», Χασάν Τατσόϊ, ο «αρχηγός» των «ειρηνευτικών δυνάμεων», αντιστράτηγος, Σεεζάλ Οζτούρκ, ο «αρχηγός» των «δυνάμεων ασφαλείας», αντιστράτηγος Ζορλού Τοπάλογλου, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν και άλλοι υπηρεσιακοί.

Ο Ερσίν Τατάρ επεσήμανε ότι με την έναρξη του πολέμου αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, αλλά και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στον πόλεμο είναι στους αμάχους, πρόσθεσε λέγοντας ότι σε έναν πόλεμο, χαμένη είναι πάντοτε η ανθρωπότητα. Εκτίμησε δε ότι η μεγαλύτερη επίπτωση για το ψευδοκράτος από αυτόν τον πόλεμο θα είναι στην οικονομία.

«Τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας δείχνουν ακόμη μια φορά πόσο σημαντική είναι είναι η ειρήνη, η γαλήνη και η ασφάλεια».

Ο κ. Τατάρ μίλησε για κυριαρχικά δικαιώματα των Τ/κ που εκπηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 και τις εγγυήσεις της Τουρκίας για να πει ότι κάνουν αγώνα για να ζουν οι Τ/κ σε ειρήνη και σταθερότητα και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

Επανέλαβε τη θέση του για μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη συμφωνία, που να βασίζεται στην συνεργασία δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που εκτός από τις κυρώσεις δεν μπόρεσαν να της πουν «σταμάτα».

Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, πραγματοποίησε την «ειρηνευτική διαδικασία» το 1974 – όπως αναφέρθηκε στην εισβολή – και πως ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας δείχνει πόσο σημαντικό είναι ότι από την εισβολή και μετά «επιτεύχθηκε η ειρήνη και η ασφάλεια στην Κύπρο και συνεχίζεται η ζωή χωρίς να ανοίξει η μύτη κανενός».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr