ΚΟΣΜΟΣ

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ακόμα κι αν ξεκινήσουν συζητήσεις

Υφαντής στο Newsbomb.gr: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ακόμα κι αν ξεκινήσουν συζητήσεις
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συντρίμμια, χάος και ανθρώπινο πόνο αφήνει πίσω της η ρωσική τανάλια όπως ονομάζουν οι στρατιωτικοί την ευρείας κλίμακας επιθετική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία - Για τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε στο Newsbomb.gr, o Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Κώστας Υφαντής.

Tην κατάληψη του Κιέβου επιδιώκουν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις το τρίτο εικοσιτετράωρο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωσαν την ουκρανική πρωτεύουσα μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε πόλεις και στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα.

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Κώστας Υφαντής, μίλησε στο Newsbomb.gr, για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. «Η πιθανότητα διαπραγματευτής χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» και από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανική κυβέρνηση επιθυμεί μια διαπραγμάτευση τώρα, που θα σημαίνει την αποδοχή της από την Μόσχα, άσχετα εάν θα παραιτηθεί η θα αντικατασταθεί αργότερα. Παράλληλα η Ρωσία επιθυμεί να διαπραγματευτεί την παράδοση της Ουκρανίας, αφού πρώτα αποκλειστεί ο Ουκρανικός στρατός. Ακόμα και η συζήτηση περί διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε αντίθετες τροχιές καθώς η Ρωσία θεωρεί την όποια διαπραγμάτευση καθαρά προσχηματική, ακόμα και αν υπάρξει θα υπάρξει για την Ρωσία αφού έχει ολοκληρωθεί ο στρατιωτικός στόχος της κατάληψης του πλήρους ελέγχους της Ουκρανίας».

Ο κ. Υφαντής συνέχισε λέγοντας πως, «η Ουκρανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί και μετά να συζητήσει. Το πιθανότερο είναι πως και να ξεκινήσει η συζήτηση της διαπραγμάτευσης ο πόλεμος θα συνεχίσει, ο Ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να σταματήσει τις όποιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος ακόμα και αν οι δύο πλευρές συζητάνε».

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για το τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας στη χώρα. Σύμφωνα με το CNNi, οι ΗΠΑ είχαν δώσει ακόμη 60 και 250 εκατομμύρια δολάρια ανεβάζοντας το συνολικό ποσό, πέρυσι, σε ένα δισ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την συνομιλία περίπου 40 λεπτών μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, κατά την οποία συζήτησαν για «συγκεκριμένη αμυντική βοήθεια».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε νωρίτερα την προσφορά των ΗΠΑ να τον βοηθήσουν να εγκαταλείψει το Κίεβο, καθώς είναι σε εξέλιξη, για τρίτη ημέρα η ρωσική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ζελένσκι απάντησε: «Ο αγώνας είναι εδώ, χρειάζομαι πυρομαχικά όχι μεταφορικό μέσο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στο Κίεβο - Όλες οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr