ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με εκρήξεις ξύπνησαν Κίεβο και Χάρκοβο - Στον πόλεμο και η ΕΕ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με εκρήξεις ξύπνησαν Κίεβο και Χάρκοβο - Στον πόλεμο και η ΕΕ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Κίεβο και Χάρκοβο - Κατέλαβαν λιμάνι στην Αζοφική οι Ρώσοι
AP IMAGES

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Κίεβο και Χάρκοβο - Κατέλαβαν λιμάνι στην Αζοφική οι Ρώσοι

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη προσπάθεια να υπάρξει μία κάποια αποκλιμάκωση στη συνάντηση που θα έχουν οι αντιπροσωπείες Ρωσίας-Ουκρανίας σε ουδέτερο έδαφος στη Λευκορωσία.

Αν και το βράδυ ήταν γενικά ήσυχο, τα ξημερώματα ακούστηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι έπεσε πύραυλος σε κτήριο με αμάχους στην πόλη Τσερνίιβ, που βρίσκεται σε απόσταση 150χλμ. βόρεια του Κιέβου, με δύο ορόφους να πιάνουν φωτιά.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν λιμάνι στην Αζοφική

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε, επίσης, γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέβαλαν το λιμάνι του Μπερντιάνσκ. Πρόκειται για μια πόλη στην οποία κατοικούν περίπου 100.000 άνθρωποι και βρίσκεται στην Αζοφική, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Μαριούπολη, η πόλη της νότιας Ουκρανίας που θεωρείται από τους βασικούς στόχους της ρωσικής επίθεσης «αντέχει ακόμα» ενώ την ίδια ώρα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται ακόμα περισσότερο στην πόλη Χερσώνα.

Ρωσικό κονβόι 5χλμ. κατευθύνεται στο Κίεβο

Εντωμεταξύ το βράδυ της Κυριακής δορυφορικές εικόνες ιδιωτικής εταιρείας, έδειξαν ένα κονβόι ρωσικών χερσαίων στρατευμάτων να κινούνται προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Reuters οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η «Maxar Technologies», έδειξαν ότι οι δυνάμεις αποτελούνται από εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα και εκτείνεται σε περισσότερα από 5 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι η «Maxar» παρακολουθεί την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων εδώ και εβδομάδες.

Στέλνει αλεξιπτωτιστές στην Ουκρανία η Λευκορωσία;

Εντωμεταξύ η Kyiv Independent μεταφέρει πληροφορίες ότι Λευκορώσοι αλεξιπτωτιστές αναμένεται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία μέσα στη Δευτέρα. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η πρώτη μεταφορά λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Il-76.

Κατά την ίδια πηγή οι δυνάμεις αυτές θα μετακινηθούν είτε στο Κίεβο είτε στην περιοχή Ζιτομίρ.

Η Ευρώπη μπαίνει στη «μάχη» - Στέλνει μισό δισ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία

Υπενθυμίζεται ότη την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία της που κάνει ένα τέτοιο βήμα.

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ η ΕΕ θα παρέχει «μαχητικά αεροσκάφη» στην Ουκρανία.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή», λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr