ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, «μέγγενη» στη Χερσώνα, κυκλώνεται η Μαριούπολη

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, «μέγγενη» στη Χερσώνα, κυκλώνεται η Μαριούπολη
Εικόνες ολέθρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία και στην πρωτεύουσα, Κίεβο.

Σε Μαριούπολη, Κίεβο και Χερσώνα φαίνεται ότι επικεντρώνεται σήμερα, Τρίτη (1/3) η έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με εκπρόσωπο της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονμπάς να δηλώνει σύμφωνα με το RIA Novosti ότι «σήμερα θα περικυκλωθεί η Μαριούπολη». Στο πλαίσιο αυτό ο Έντουαρντ Μπασούριν ζήτησε να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου οι κάτοικοι της Μαριούπολης να αποχωρήσουν από αυτή.

Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν μεταξύ άλλων από την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Το Σαββατοκύριακο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Χερσώνα και ότι κατέλαβε την πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανέφερε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του υποδομή από την οποία εξαρτάται η ύδρευση της περιοχής της Βόρειας Κριμαίας, στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτήριο της πόλης, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα εισέρχεται στην έκτη ημέρα της. Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. Η άμυνα της πόλης αντέχει, τόνισε.

«Η προέλαση στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο»

Η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων και ο στρατός έχει αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως της πρωτεύουσας, όπως αναφέρουν σε ενημέρωσή τους οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χάρκοβο και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της», αναφέρεται.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα αυτές τις πληροφορίες.

Ουκρανία: Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, αν και υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών προσφύγων.

Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιε Βάσικ.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Polski Radio 1 ο Βάσικ επεσήμανε ότι «τις προηγούμενες 24 ώρες 100.000 άνθρωποι πέρασαν τα πολωνοουκρανικά σύνορα». «Συνολικά από την Πέμπτη» έχουν φτάσει στη χώρα «350.000 πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Μάζης στο Newsbomb.gr: Στη Μαριούπολη δρα το ουκρανικό ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ

Πόλεμος στην Ουκρανία: H στιγμή που ρουκέτα ανατινάζει κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο