ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπήθηκε «μονάδα» του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια

Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μονάδα» του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, χτυπήθηκε από ρωσικά πυρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης.

Την ίδια πληροφορία μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Από την πλευρά του, εργαζόμενος υποστηρίζει μέσω βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι ήδη χτυπήθηκε η πρώτη μονάδα ισχύος από τις ρωσικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της πόλης, Ντμίτρο Ορλόφ, με δηλώσεις του ανέφερε ότι έχει ήδη ξεσπάσει φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Κραυγή κινδύνου από Κούλεμπα

Ο ρωσικός στρατός «πυροβολεί από όλες τις πλευρές εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή.

«Οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τη φωτιά, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες, να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας!», είπε ο Κουλέμπα.

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή

Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, «χτυπήθηκε μονάδα» από ρωσικά πυρά και μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στις φλόγες.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι του ρωσικού στρατού για την κατακτημένη Χερσώνα