ΚΟΣΜΟΣ

Η Δύση δεν «καίγεται» να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Ποντάρει απλά στην πτώση του Πούτιν

Η Δύση δεν «καίγεται» να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Ποντάρει απλά στην πτώση του Πούτιν

Ο πόλεμος, οι νεκροί και η προσφυγιά συνεχίζονται στην Ουκρανία, χωρίς κανείς να βιάζεται να σταματήσει την αιματοχυσία  - Ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω, ενώ η Δύση παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ποντάροντας σε σενάρια πτώσης του Πούτιν και σε «πραξικοπήματα» εντός του Κρεμλίνου.

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει ο πόλεμος. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας για να καταλάβουμε ή να ερμηνεύσουμε όλα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ουκρανία. Ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπάρξει άλλη μία απόπειρα συνάντησης των δύο πλευρών όπως άφησε να διαφανεί ο πρόεδρος Πούτιν μιλώντας χθες με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Αν και ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι διάλογος μπορεί να υπάρξει μόνο αν οι Ουκρανοί αποδεχθούν όλα τα αιτήματα των Ρώσων.

Για να μην είμαστε αιθεροβάμονες, πρακτικά ο Πούτιν τι λέει; «Θα σταματήσω μόνο αν δεχθούν ήττα και υποταγή». Δεν συζητάει ο πρόεδρος της Ρωσίας κάποια εκεχειρία η οποία θα σταματήσει το χρόνο στην εισβολή. Θα προχωρήσει κανονικά την εισβολή μέχρι να ολοκληρώσει το στόχο του που δεν είναι άλλος από την στρατιωτική κατοχή και τον πολιτικό έλεγχο της Ουκρανίας. Το πόσο θα κρατήσει αυτό είναι μια άλλη συζήτηση δύσκολα προβλέψιμη. Πάντως σίγουρα δεν μιλάμε πλέον για επιχείρηση «αστραπή».

Από την άλλη μεριά, η Δύση, δεν φαίνεται να επιθυμεί τουλάχιστον σε αυτό το timing ούτε να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, ούτε να τον σταματήσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι στην Ουκρανία δεν θα πάει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης. Όμως την ώρα που τα λέει αυτά, ο Λευκός Οίκος ζήτησε, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τις ΗΠΑ, από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να εγκρίνουν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία. Οι πληροφορίες οργιάζουν ότι ήδη στο έδαφος της Ουκρανίας μπαίνουν καθημερινά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός (άγνωστο πώς). Εδώ κάτι δεν συμβαδίζει με την λογική. Σκεφτείτε μάλιστα αυτός ο οπλισμός να πέσει στα χέρια των Ρώσων. Προφανώς κάτι τέτοιο θα διευκολύνει περισσότερο την στρατιωτική κατοχή της Ουκρανίας. Να λες λοιπόν ότι «δεν θέλουμε πόλεμο», «θέλουμε ειρήνη», «θέλουμε διπλωματία» και να εξοπλίζεις τη μια πλευρά με όπλα; Άρα δεν υπάρχει διάθεση να σταματήσουν όλα τώρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να προσθέσουμε και μια συνταρακτική παραδοχή που έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν θα ικανοποιήσει το αίτημα Ζελένσκι για no fly zones ανέφερε πως το ΝΑΤΟ από το 2014 έχει εκπαιδεύσει μονάδες του ουκρανικού στρατού και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Δηλαδή η Δύση, τρόπον τινά προετοίμασε μια πολεμική σύρραξη και τώρα σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου δεν ξέρει τίποτα. Το ΝΑΤΟ δεν θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο Στόλντενμπεργκ γι' αυτό και η Συμμαχία πήρε την «οδυνηρή» απόφαση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα ή να στείλει στρατιώτες.

Αν λοιπόν η Δύση δεν θέλει αυτή τη στιγμή να σταματήσει τον πόλεμο, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της, εκτός από τα ψηφίσματα καταδίκης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα ποτάμια δακρύων για τους νεκρούς και τους πρόσφυγες; Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε.) ευελπιστούν ότι με τις κυρώσεις και την οικονομική ασφυξία κατά της Ρωσίας θα πετύχουν να φέρουν σε δύσκολη θέση το ίδιο τον Πούτιν. Να πλήξουν δηλαδή το προφίλ του και την όποια λαϊκή δημοφιλία έχει στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αυτό το σχέδιο διαφαίνεται και από τις αναλύσεις και τα reports των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Ποντάρουν λοιπόν στο σενάριο, ο Ρώσος πρόεδρος να χάσει τη λαϊκή υποστήριξη, και να υπάρξει στο εσωτερικό της Ρωσίας ένα είδος λαϊκής εξέγερσης. Τα ίδια reports, όπως για παράδειγμα αναλύσεις του BBC, φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν ότι «ένα πραξικόπημα στο Κρεμλίνο θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδίωξη του Πούτιν». Να αντικατασταθεί δηλαδή από έναν πιο μετριοπαθή πρόεδρο, ο οποίος θα άρει ορισμένες κυρώσεις και θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία. Έχει κάποια βάση αυτό το σενάριο; Ουδεμία. Όση βάση είχε η προτροπή των δυτικών στον Ζελένσκι ότι μπορεί να αντισταθεί έναντι των Ρώσων, άλλο τόσο είναι πιθανόν να πέσει ο Πούτιν από την ηγεσία της Ρωσίας.