ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Έστειλε στα Βαλκάνια το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό UAV - Δίνει εικόνα μέχρι Οδησσό

ΝΑΤΟ: Έστειλε στα Βαλκάνια το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό UAV - Δίνει εικόνα μέχρι Οδησσό

Συνθήκες ψυχρού πολέμου διαμορφώνονται στην ανατολική Ευρώπη, με ρωσικά και νατοϊκά αεροσκάφη να επιδίδονται σε έναν πόλεμο κατασκοπείας με φόντο την εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων η Οδησσός, με τα άρματα μάχης να πλησιάζουν την ιστορική πόλη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο ρωσικός στόλος έχει ήδη επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να ενεργοποιείται, παρακολουθώντας πλέον στενά τις ρωσικές κινήσεις σε στεριά, αέρα και θάλασσα, με το αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman να πλέει κοντά στην Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά του Βοσπόρου, ενώ και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται σε λληνικά ύδατα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο.

Το απόγευμα της Κυριακής, 06 Μαρτίου, πέρασε μέσα από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το RQ-4B Global Hawk. Αποστολή του, σύμφωνα με το Mega η περιπολία, παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Το κατασκοπευτικό αεροσκάφος, με βάση τις δυνατότητες των συστημάτων του, μπορεί να δώσει εικόνα μέχρι και την Οδησσό, αλλά και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό κατασκοπευτικό πέρασε από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, προερχόμενο από τη Σικελία για να φτάσει στη Βουλγαρία, ενώ οι πληροφορίες που συλλέγει μεταφέρονται απευθείας στο ουκρανικό επιτελείο για αξιολόγηση.