ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο διάστημα κινδυνεύει να μείνει ένας Αμερικανός αστροναύτης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο διάστημα κινδυνεύει να μείνει ένας Αμερικανός αστροναύτης
Αν οι Ρώσοι αρνηθούν να φέρουν τον Αμερικανό αστροναύτη, τότε θα διαταράξουν όλο το πρόγραμμα αλλαγής των πληρωμάτων στον ISS.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αντίποινα» της Ρωσίας στις ΗΠΑ λόγω κυρώσεων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ένας Αμερικανός αστροναύτης διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να μείνει στο διάστημα καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν εκνευρίσει σε τέτοιο βαθμό τους Ρώσους που εκτοξεύουν απειλές ακόμη για την ειρηνική συνεργασία Μόσχας - Ουάσινγκτον στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα , ο Αμερικανός αστροναύτης Mark Vande Hei είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στη Γη και να προσγειωθεί στην έρημο του Καζακστάν με δύο Ρώσους κοσμοναύτες με τη βοήθεια ρωσικής διαστημικής κάψουλας. Μέχρι τώρα, η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ρωσία στο διάστημα είχε μείνει μακριά από τις συγκρούσεις των δύο υπερδυνάμεων . Τώρα όμως, με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, η αγαστή μέχρι τώρα συνεργασία Μόσχας- Ουάσιγκτον φαίνεται να απειλείται.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο διάστημα κινδυνεύει να μείνει ένας Αμερικανός αστροναύτης
O αστροναύτης Mark Vande Hei.AP

Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», Ντμίτρι Ρογκόζιν, μετά τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιθανό η επικείμενη αποστολή πίσω στη Γη του ρωσικού σκάφους Soyuz να μην περιλαμβάνει τον Αμερικανό αστροναύτη.

Ο διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» ανέφερε: Εάν τελικά οι Ρώσοι αρνηθούν να φέρουν τον Αμερικανό αστροναύτη, τότε θα διαταράξουν όλο το πρόγραμμα αλλαγής των πληρωμάτων στον ISS. Επιπλέον, η επιστροφή του Mark Vande Hei θα πρέπει να γίνει με αμερικανικό διαστημικό σκάφος. Όταν βρίσκεσαι στο διάστημα και πετάς γύρω από τη Γη με 17.500 μίλια την ώρα και σε ένα πολύ επικίνδυνο περιβάλλον, η συνεργασία είναι το πιο σημαντικό πράγμα», επισημαίνει ο Αμερικανός πρώην αστροναύτης Σκοτ Κέλι σχολιάζοντας τις ρωσικές απειλές. «Τα τελευταία 24 χρόνια, ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάστηκαν για την κατασκευή και τη συντήρηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου η έρευνα οδήγησε σε ορισμένες οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα. Tώρα όμως τα πράγματα περιπλέκονται».

Την περίοδο αυτή, συνολικά επτά αστροναύτες βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκ των οποίων, οι τέσσερι Αμερικανοί, ο ένας Γερμανός και οι δύο Ρώσοι. Ο Αμερικανός Mark Vande Hei κατέχει ήδη το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαστημικής πτήσης. Σε τρεις εβδομάδες θα έχει συμπληρώσει 355 ημέρες στο διάστημα και σύμφωνα με το πρόγραμμα , είναι η σειρά του να επιστρέψει στη Γη.

Η Αμερικανίδα Cady Coleman, πρώην αστροναύτης της NASA ανέφερε: «Το διάστημα είναι σκληρό και επικίνδυνο. Και από την εμπειρία μου... με τους Ρώσους εταίρους μας πρέπει να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας. Ήμουν εκεί ψηλά με τους τρεις Ρώσους κοσμοναύτες. Mοιραστήκαμε και μοιραζόμαστε έναν στόχο, να εξερευνήσουμε το διάστημα ... και αυτός ο στόχος δεν αλλάζει είτε είμαστε στη Γη είτε ζούμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής πάνω από το ήμισυ των εισαγωγών υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας.

«Οι περικοπές αυτές θα υποβαθμίσουν την αεροδιαστημική βιομηχανία των Ρώσων , συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τους προγράμματος», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις 24 Φεβρουαρίου.

Μόσχα: «Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του ISS»

Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ότι: «Η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής.Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την προσθαλάσσωση ή την προσγείωση' του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: «Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού»

Τέλος Instagram και Whatsapp στην Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σύρραξη δοκιμάζει τη δύναμη των γιγάντων της τεχνολογίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις από το Facebook στα media της Ρωσίας που ελέγχονται από το κράτος