ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το «τάγμα του Αζόφ» και οι Τσετσένοι μισθοφόροι ανταλλάσσουν απειλές - «Θα σας βρούμε»

Ουκρανία: Το «τάγμα του Αζόφ» και οι Τσετσένοι μισθοφόροι ανταλλάσσουν απειλές - «Θα σας βρούμε»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φαίνεται πως τα πλέον σκληρά τάγματα Ουκρανίας και Ρωσίας είναι έτοιμα για αιματοχυσία χωρίς προηγούμενο.

Το «Τάγμα του Αζόφ», η ναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση που τρομοκρατούσε τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας, είναι έτοιμη να συγκρουστεί με την επίλεκτη μονάδα των Τσετσένων μαχητών του Ραμζάν Καντίροφ.

Οι νεοναζιστές του Αζόφ είναι για πολλούς η κύρια αιτία του πολέμου, καθώς επί χρόνια σκότωναν τους ρωσόφονους πολίτες σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, προκαλώντας την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την άλλη, οι «Καντιρόβτσι», οι μαχητές από την Τσετσενία, οι οποίοι αποτελούν την προσωπική φρουρά του προέδρου της, Ραμζάν Καντίροφ, είναι ορκισμένοι να υπηρετήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και φυσικά να εξουδετερώσουν οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιό τους.

Κάπως έτσι, οι δυο μονάδες έφτασαν σε σημείο να ανταλλάζουν πλέον απειλές ανοιχτά και να υπόσχονται η μια στην άλλη την απόλυτη... αιματοχυσία επί ουκρανικού εδάφους.

Ο Καντίροφ στην Ουκρανία - «Μην μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς»

Κάπως έτσι, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, βρίσκεται στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Γκοστομέλ, το αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.

Σε ποστ του στο Telegram, ο Καντίροφ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς το «Τάγμα του Αζόφ, τονίζοντας: «Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, Ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά. «Θα σας δείξουμε ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων. Μπορείτε να χαλαρώσετε. Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς. Για άλλη μια φορά, προτρέπω όσους βρίσκονται στη Μαριούπολη να παραδοθούν επειγόντως, διαφορετικά θα είναι πολύ αργά το βράδυ. Θα σας παρέχουμε ασφάλεια. Υπάρχουν 5.000 από τους καλύτερους Τσετσένους μαχητές μας γύρω και μέσα στη Μαριούπολη. Κάνε τουλάχιστον μια φορά το αντρίκιο βήμα για χάρη των πολιτών και της πόλης. Για άλλη μια φορά λέω: το βράδυ θα είναι αργά!» ανέφερε στο βίντεο ο Τσετσένος επικεφαλής.

Η απάντηση των ναζιστών του Αζόφ: «Σας περιμένουμε!»

Τις απειλές του Καντίροφ δεν άφησε αναπάντητες το νεοναζιστικό τάγμα του Αζόφ, καθώς με ανάρτησή του στο Twitter, ο αρχηγός τους, Αντρέι Μπιλιέτσκι, έκανε λόγο για «ένα αξέχαστο καλωσόρισμα».

Ο Μπιλιέτσκι παράλληλα είπε ότι εάν ο Τσετσένος ηγέτης βρίσκεται στην περιοχή του Κιέβου «θα είναι δυνατό να τον πυροβολήσουν και να σκοτώσουν».

«Αυτό θα είναι ένα αξέχαστο καλωσόρισμα για εσένα, Δον», έγραψε ο Μπιλέτσκι σε tweet του, αναφερόμενος στο παρατσούκλι του Καντίροφ που μιμείται τον τίτλο των ηγετών της ιταλικής μαφίας.

Τι είναι το τάγμα του Αζόφ;

Είναι μια ακροδεξιά, αποκλειστικά εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη –που υπολογίζονται σε 900– είναι υπερεθνικιστές και νοσταλγοί των Ναζί. Πιστεύουν στο δόγμα της λευκής υπεροχής.

Η μονάδα ιδρύθηκε αρχικά ως εθελοντική ομάδα τον Μάιο του 2014 από την υπερεθνικιστική συμμορία Patriot of Ukraine και την ομάδα νεοναζιστικής κοινωνικής εθνικής συνέλευσης (SNA). Και οι δύο συμμετείχαν σε ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεώδη και έκαναν βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες, στην κοινότητα των Ρομά και σε άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις τους.

Ως τάγμα, η ομάδα πολέμησε στην πρώτη γραμμή κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ, την ανατολική περιοχή της Ουκρανίας. Λίγο πριν ξεκινήσει την εισβολή, ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες από το Ντονμπάς.

Λίγους μήνες μετά την ανακατάληψη του στρατηγικού λιμανιού της Μαριούπολης από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, η μονάδα ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις 12 Νοεμβρίου 2014 και απέσπασε υψηλούς επαίνους από τον τότε Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. «Αυτοί είναι οι καλύτεροι πολεμιστές μας», είχε πει σε μια τελετή απονομής βραβείων το 2014. «Οι καλύτεροι εθελοντές μας».

Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine (που ιδρύθηκε το 2005) όσο και του SNA (που ιδρύθηκε το 2008). Το SNA είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε επιθέσεις σε μειονοτικές ομάδες στην Ουκρανία. Το 2010, ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να ηγηθεί των λευκών φυλών του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των Untermenschen [κατώτερων φυλών]».

Ο Μπιλέτσκι εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2014. Έφυγε από το τάγμα Αζόφ καθώς οι αιρετοί δεν μπορούν να υπηρετούν στο στρατό ή την αστυνομία. Παρέμεινε βουλευτής μέχρι το 2019. Ο 42χρονος έχει το προσωνύμιο Bely Vozd - ή White Ruler - από τους υποστηρικτές του. Ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα National Corps τον Οκτώβριο του 2016. Ο πυρήνας των υποστηρικτών του είναι οι βετεράνοι του Αζόφ.

Η μονάδα έλαβε υποστήριξη από τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας το 2014, καθώς η κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει ότι ο δικός της στρατός ήταν πολύ αδύναμος για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές και βασιζόταν σε παραστρατιωτικές εθελοντικές δυνάμεις.

Αυτές οι δυνάμεις χρηματοδοτήθηκαν ιδιωτικά από ολιγάρχες – ο πιο γνωστός ήταν ο Ιγκόρ Κολομόισκι, ένας μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος της ενέργειας, κυβερνήτης τότε της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ. Εκτός από το τάγμα Αζόφ, χρηματοδότησε και άλλα τάγματα εθελοντών όπως οι μονάδες Dnipro 1 και Dnipro 2, Aidar και Donbas. Το τάγμα Αζόφ έλαβε έγκαιρα χρηματοδότηση και βοήθεια από έναν άλλο ολιγάρχη: τον Σέρχιι Ταρούτα, τον δισεκατομμυριούχο κυβερνήτη της περιοχής του Ντόνετσκ.

Καντιρόβτσι: Συνώνυμο του θανάτου

Είναι από εκείνα τα πολεμικά τάγματα που υπάρχουν χωρίς να... υπάρχουν. Σαν φαντάσματα ακόμη και μέσα στις στρατιωτικές δομές. Είναι το τάγμα που την ύπαρξη του γνωρίζουν ελάχιστοι και κινούνται πολύ πέρα από τα όρια της λογικής και της νομιμότητας.

Τους ονομάζουν Καντιρόβτσι. Το όνομά τους αποτελεί την ύστατη λύση και πέφτει στο τραπέζι όταν ο στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω. Εκείνοι, ωστόσο, μπορούν πολλά περισσότερα. Φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι και το γεγονός πως στην Ουκρανία θα συναντήσουν χριστιανούς, τους φανατίζει ακόμη πιο πολύ.

Γνωστοί για την βαναυσότητά τους, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας έχουν δράσει στα εδάφη της Γεωργίας, κατά τον πόλεμο του 2008 (Οσσετία) , της Συρίας, καθώς και του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Συγκροτήθηκαν το 1994, ως πολιτοφυλακή αυτονομιστών υπό τον μουφτή Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, το 1999, άλλαξε στρατόπεδο.

Έγινε φιλορώσος και υποστήριξε την παραμονή της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Κάτι που τον έκανε τον πρώτο τοπικό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, μέχρι που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2004, στο Γκρόζνι.

Οι Καντιρόβτσι, είναι για τον τωρινό πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ (γιο του Αχμάντ), ότι ήταν και οι «Αθάνατοι» για τον Ξέρξη. Μια προσωπική φρουρά άρτια εκπαιδευμένη να σκοτώνει.

Περιττό φυσικά να αναφερθεί πως οι Καντιρόβτσι έχουν καταγγελθεί για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με το ρεπερτόριο τους να περιλαμβάνει από απαγωγές και βασανιστήρια, έως δολοφονίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Guardian, Νιλ Χάουερ, που έχει βάση την Τσετσενία, ο 45χρονος Καντίροφ «υποσχέθηκε στους στρατιώτες του 30.000 δολάρια για κάθε ουκρανικό τανκ που θα καταστρέψουν, 20.000 δολάρια για κάθε άρμα BMP και 5.000 δολάρια για κάθε Ουκρανό εθελοντή που θα σκοτώσουν».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για συνομιλία Πούτιν - Ζελένσκι

Ουκρανία: «Παραδοθείτε»! Μήνυμα των Ρώσων στους δημάρχους του Μικολάγεφ και του Ιζιούμ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι ναζί του τάγματος Αζόφ βομβάρδισαν το Ντόνετσκ - Η απάντηση της Ρωσίας