ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μεγάλη έξοδος» της Δύσης από τη Ρωσία στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «μεγάλη έξοδος» της Δύσης από τη Ρωσία στο Ιnfographic του Newsbomb.gr

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Εμβληματικές εταιρείες της Δύσης έχουν «παγώσει» τις συναλλαγές τους στη Ρωσία. Στόχος του εμπάργκο που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι να ακρωτηριάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Κρεμλίνου και να βλάψει τους πλουσιότερους πολίτες. Η Ρωσία ανταπέδωσε απαγορεύοντας την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων της στη Δύση.

Οι κυρώσεις είναι ποινές που επιβάλλονται από μια χώρα σε μια άλλη, για να σταματήσει να ενεργεί επιθετικά ή να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Είναι από τις πιο σκληρές ενέργειες που μπορούν να κάνουν τα έθνη, χωρίς να πάνε σε πόλεμο. Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Μοσχας από μεγάλο αριθμό χωρών, περισσότερες από 330 εταιρείες έχουν ανακοινώσει την απόσυρση ή την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη ρωσική αγορά, σύμφωνα με το Yale School of Management.

Με ένα ευρύ φάσμα μέτρων, από τη μερική ή προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους μέχρι το κλείσιμο γραφείων και την οριστική έξοδο από τη χώρα, η λίστα αυτή περιλαμβάνει μερικές από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένες απο αυτές μάλιστα ευθύνονται για αρκετές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως τα McDonald's. Η αλυσίδα fast-food ανακοίνωσε πριν απο λίγες ημέρες το προσωρινό κλείσιμο των σχεδόν 850 εστιατορίων της στη Ρωσία, αν και όπως είπε θα συνεχίζει να απασχολεί τους 62.000 υπαλλήλους της.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα είναι η PepsiCo, η διοίκηση της οποίας αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις της Pepsi-Cola και άλλων εμπορικών σημάτων αναψυκτικών όπως το 7Up στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει βασικά προϊόντα όπως γάλα και παιδικές τροφές. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρωσία περισσότερες από έξι δεκαετίες, έχει περίπου 20.000 εργαζόμενους στη ρωσική αγορά.

Η Ikea αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή και τις πωλήσεις τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας που διαχειρίζεται η φίρμα, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ακόμα κι έτσι, αυτό το μέτρο θα επηρεάσει την απασχόληση 15.000 εργαζομένων στις 17 τοποθεσίες της Ikea στη Ρωσία. Το παραπάνω γράφημα περιέχει δέκα κορυφαίες εταιρείες που ανακοίνωσαν την αναστολή των εργασιών ή την απόσυρσή τους από τη Ρωσία. Συνολικά απασχολούν περισσότερους από 125.000 εργαζόμενους στη χώρα.

Η Ρωσία απάντησε απαγορεύοντας τις εξαγωγές περισσότερων από 200 προϊόντων μέχρι το τέλος του 2022. Η λίστα περιλαμβάνει τηλεπικοινωνίες, ιατρικά υλικά, οχήματα, γεωργικά προϊόντα, ηλεκτρικό εξοπλισμό και ξυλεία.

Έχει επίσης υπερδιπλασιάσει το βασικό της επιτόκιο για να προσπαθήσει να σταματήσει την πτώση στο νόμισμά της. Επιπλέον, μπλοκάρει τις πληρωμές τόκων σε ξένους επενδυτές που κατέχουν κρατικά ομόλογα και απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες να πληρώνουν τους μετόχους του εξωτερικού. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου ως απάντηση στις πετρελαϊκές κυρώσεις.